Forne skidtalangen är pappa till skidåkaren Linn Svahn

Gunde Svan och Linn Svahn.

FOTO: SARA STRANDLUND / EXPRESSEN, PRIVAT
Linn Svahn har gjort sig känd för att vara snabb i spåren och ha ett hett temperament.
Vissa har undrat om 21-åringen är släkt med Gunde Svan.
Men nej, det är hon inte – hennes pappa är en annan skidtalang.
Gunilla Persson och Gunde Svans storbråk – dramatiska scenerna från inspelningen
Slå på ljud

H:et i efternamnet borde kanske ha skingrat namnförvirringen för länge sedan, men så är fallet inte. När människor googlar efter längdskidåkaren Linn Svahn är namnet ”Gunde” inte sällan inkluderat i sökningen.

Men Linn Svahn är inte släkt med Gunde Svan.

Enligt Google trends är det framförallt i Dalarna googlingen görs. Lite märkligt är det att just dalmasarna inte har koll på läget – Gunde Svan är ju född i Järna och tävlade för Dala-Järna IK.

”Gunde Svan är inte min pappa”

I en intervju med SportExpressen kommenterar Linn Svahn själv saken.

– Nej, men jag förstår att folk frågar. Jag har sett några gånger att det kommit upp som förslag på Google: ”Linn Svahn pappa”. Men nej, Gunde Svan är inte min pappa.

Hennes pappa heter i själva verket Lennart Svahn. Även han är skidåkare och som junior tävlade pappa Svahn för Haparanda. Nu arbetar han som idrottslärare på en gymnasieskola i Östersund där även Linn Svahns mamma Maria Svahn jobbar som lärare.

Flera åkare är barn till stjärnor

Linn Svahn är knappast den första åkaren som är barn till en tidigare talang.

Talangen William Poromaa, 20, är son till Larry Poromaa och Anette Poromaa som båda har tävlat för det svenska landslaget. Pappa Larry har även varit vallachef för både det svenska och amerikanska landslaget i längd.

Hanna Öberg och Martin Ponsiluoma.

Hanna Öberg och Martin Ponsiluoma är båda från skidfamiljer.

FOTO: Pontus Lundahl / Per Danielsson / TT

26-årige skidskytten Martin Ponsiluomas pappa heter Jyrki Ponsiluoma. Han var aktiv längdskidåkare under åren 1988 till 1995 och tävlade i världscupen och deltog i OS i Frankrike 1992.

Systrarna Hanna, 25, och Elvira Öberg, 22, som tävlar för Piteå, kommer också från en familj som tävlat i skidskytte. Deras mamma Viktoria och pappa Tomas Öberg har varit djupt engagerade i döttrarnas karriär från start. Tomas såg faktiskt till att det byggdes en skidsstadion med skjutvall utanför Svensbyn i Piteå, skriver SportExpressen.

Linn Svahns pappa: ”Det speglar skidåkningen”

Linn Svahns pappa Lennart Svahn kommenterar faktumet att många av talangerna kommer från inbitna skidfamiljer under en intervju med Folkbladet.

– Det speglar att skidåkningen följer vissa fotspår och att det därför är så få nyanlända och ensamkommande som håller på med skidor, säger han.

LÄS OCKSÅ: Trubbel i laget – Hanna Öberg blev ihop med exets vän

LÄS OCKSÅ: Ebba Anderssons ilska – bråket som splittrar skidtjejerna

FOTO: SARA STRANDLUND / EXPRESSEN / TT, PRIVAT, Pontus Lundahl / TT, Per Danielsson / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN