halloween

Halloween 2022 – när ska barnen gå bus eller godis?

Bus eller godis? Det här är vad som gäller i år

FOTO: TT
Bus eller godis?
Men alla har inte koll på när barnen egentligen ska ringa på dörrklockorna.
Här är svaret.

Det är samma förvirring varje år; när ska barnen egentligen gå bus eller godis?

Halloween är en amerikansk tradition och infaller alltid den 31 oktober, men en måndag – som i år – känns inte särskilt passande för att vare sig ringa på främlingars dörrklockor eller vräka i sig godis.

Det finns olika förespråkare, några som håller sig inom det regelrätta datumet medan andra vurmar för fredagen för Alla helgons dag, i år 4 november.

Sedan kan också olika bostadsområden enas om en dag för barnen att klä ut sig och fråga om bus eller godis, vanligtvis lördagar eller söndagar.

”Barnens högtid”

Vad är mest rätt?

Etnologen Agneta Lilja, forskare vid Södertörns högskola, som kallas för ”Sveriges Halloweendrottning”, reder ut förvirringen.

Jag kan inte säga vad som gäller utan det är de som håller på som bestämmer vad som gäller. Det kan bli nu i helgen, den 31 oktober och även nästa helg. Det är en flexibel högtid, säger hon till allehanda.se och fortsätter:

– Halloween är barnens högtid och det är en av få högtider som inte kräver någon särskild etnicitet eller religion. I princip är alla våra högtider kristna utom midsommar, som är profan, och första maj, som är arbetarrörelsens dag.

SÅ FÖRBEREDER DU DIG FÖR HALLOWEEN

Vill du ha besök? Ställ ut en pumpa eller pynta med något annat kusligt – då vet barnen att det är fritt fram att knacka på.

Köp gärna godis med papper på för att undvika baciller.

Var beredd på att det kan komma utklädda barn när som helst mellan 29 oktober-5 november.

Om du vill vara säker på att dina barn får något i sina godishinkar kan du fråga i grannskapets eventuella Facebookgrupp när det är okej att komma.

Annars, satsa på 31 oktober, då kan ingen klaga eftersom det trots allt ÄR den riktiga Halloweendagen.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN