Leif GW:s teori om kungens stulna jättebjörn

Professor Leif GW Persson har sin teori om björnstölden.

Professor Leif GW Persson har sin teori om björnstölden i Rättvik.

FERNVALL LOTTE/Aftonbladet / Lena Krånglin
Natten mot fredag slog några listiga tjuvar till mot kulturhuset i Rättvik.
Bytet? En enorm björn som kung Oscar II sköt utanför Falun år 1895.
– Det är förstås någon lokal förmåga som har någon avsides belägen jaktstuga, säger professor Leif GW Persson till Hänt.

Videon kunde inte hittas

Klockan 02.15 på lördagsmorgonen började larmet i Rättviks kulturhus tjuta. Räddningstjänsten var på plats på några minuter, men då var de snabbfotade tjuvarna redan försvunna, skriver SVT Dalarna.

Tjuvarna hade klättrat in genom ett fönster som de lämnat på glänt sedan tidigare. Därefter bar de helt sonika ut den tunga pjäsen genom entrén.

Kulturchef Lena Krånglin tror det var flera personer deltog i kuppen mot kulturhuset.

– Uppskattningsvis väger björnen mellan 50 till 70 kilo och är två meter hög. Den står på bakbenen och är stor för att vara en björn. Det måste ha varit välplanerat, det är inget man bara bär i väg, säger hon.

Sköts av kung Oscar

Det är svårt att uppskatta värdet på björnen, men den har en kunglig historia och att anlita en konservator för att stoppa upp ett djur kostar mycket pengar.

– Ja, det kostar säkert flera hundratusen kronor att stoppa upp ett djur i dag, men den har som sagt en viss kunglig prominens. Den sköts av kung Oscar II utanför Falun 1895 och har stått i kulturhuset i nära 35 år. Den har också varit utlånad till Netflix för filmen "Red dot". Den är verkligen uppskattad av barnen och alla andra som besöker kulturhuset varje år.Pojkstreck eller beställningsjobb? Björnstölden förbryllar kulturchef Lena Krånglin och kollegerna på kulturhuset i Rättvik.

Pojkstreck eller beställningsjobb? Björnstölden förbryllar kulturchef Lena Krånglin.

LENNART EDVARDSSON

"Impregnerad med arsenik"

Men tjuvarna kan ha gjort sig själva en björntjänst. När det stora djuret stoppades upp i slutet av 1800-talet användes minst sagt giftiga metoder.

– Den är ju otroligt gammal och rätt luggsliten, faktiskt. Eftersom den är uppstoppad med dåtidens metoder är den helt impregnerad med arsenik, så man får absolut inte ta i den. Vi har en skylt om det i kulturhuset just för att undvika att barnen tar i björnen, säger Lena Krånglin.

Pojkstreck eller beställningsjobb?

I Rättvik spekuleras det nu i vem som kan ha stulit björnen. Kulturhuset och kommunen uppmanar den som vet något om stölden att höra av sig till polisen.

– Alla i personalen står med höjda ögonbryn och skakar på huvudet. Är det ett pojkstreck eller studenter som deltar i någon slags poängjakt? Vissa tror att det är ett beställningsjobb och att björnen förmodligen är på väg ut ur landet. Är det så kanske vi aldrig mer får se den. Men står den i någon lada utanför Rättvik kanske den kommer tillbaka. Vi får se om polisen fått in några tips.

Polisen: Fler vet något

Men hittills har polisen inte fått in ett enda tips om den ovanliga stölden, säger Kristina Hallin, presstalesperson i polisregion Bergslagen.

– Vi vill såklart få tag på de som gjort brottet men det viktigaste är att få tag på björnen i oskadat skick. Men det är inte så många som rör sig ute i Rättvik under dygnets mörka timmar och än så länge har vi inte fått in några tips. Vi har inget att gå på i nuläget. Men Rättvik är inte stort och det är nog någon eller några förutom tjuvarna som vet något om stölden.

GW: Lika svårsåld som Mona Lisa

Leif GW Persson, professor i kriminologi, skrockar när han hör om stölden.

– Jag såg nåt om det på TV häromkvällen. Den där björnen är väl lika svårsåld som Mona Lisa, säger han och fortsätter:

– Det är förstås någon lokal förmåga som har någon avsides belägen jaktstuga.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Villapriserna rusar – här är dyraste och billigaste husen

LÄS OCKSÅ: Nya bisarra bilden på Joe Biden och hustrun Jill får världen att undra

FOTO: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet, LENNART EDVARDSSON/Rättviks Bildarkiv, LENA KRÅNGLIN

FRÅN FÖRSTASIDAN