Gunde Svans plötsliga utspel – oväntade erkännandet 38 år senare

Gunde Svan, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist tog guld respektive silver i damernas OS-sprint.
Det var första gången på 38 år.
Nu kommer Gunde Svan med ett oväntat erkännande.
0:22

Efter reklamen: Skidtricket går åt skogen – slutar i häftig krasch

(0:22)

OS 2022 är i full blås och de svenska atleterna har haft stora framgångar i det kinesiska vinterlandskapet. I tisdags var det dags för Jonna Sundling, 27, och Maja Dahlqvist, 27, att visa vägen.

Redan inför var de förhandsfavoriter till guldet när damernas sprint i OS skulle avgöras – och de gjorde ingen besviken. Med stadiga tag och rejäla tryck i gliden tog sig Jonna Sundling fram i skidspåret som om det inte fanns någon morgondag. Hon var helt överlägsen och guldet var givet.

Maja Dahlqvist tog andraplatsen och fick en silvermedalj hängande runt halsen. Det var första gången på 38 år som Sverige fick guld respektive silver i en längdskidåkningstävling i OS.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist tog guld respektive silver i damernas sprint i OS.

Henrik Montgomery/TT

Gunde Svans känslosamma erkännande

Den gången var det Tomas Wassberg, 65, och Gunde Svan, 60, som tog guld och silver i OS i Sarajevo 1984.

Nu erkänner Gunde Svan att han kände en viss besvikelse den dagen, och en sorg att det inte var han som fick vandra runt med en blänkande guldmedalj runt halsen.

– För min del kände jag mig verkligen slagen. Så när jag stod där efteråt så njöt jag inte så mycket. Jag trodde verkligen att jag skulle kunna ta det där guldet, men det gick inte. Thomas var för stark den dagen, säger han till SVT Sport.

Gunde Svan och Tomas Wassberg

Gunde Svan och Tomas Wassberg visar upp medaljerna efter succén i Sarajevo 1984.

Hans Due / TT /
Linn Svahn öppnar upp om spekulationerna kring pappan

Svaret efter Majas succé: ”Skulle vilja ha ett blodprov”

Samtidigt gläds den legendariska längdskidåkaren, som synts flitigt i olika tv-program sedan dess, över Jonna Sundling och Maja Dahlqvists framgångar.

– Det var på tiden att det blev dubbelt igen. Alla är ju toppade på OS, oftast i kanonform, att då två stycken från lilla Sverige kan få till det är unikt, säger han.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Gunde Svan må ha varit aningen besviken över sitt silver, men han är övertygad om att Maja Dahlqvist är helnöjd med sitt.

Ett tag såg det dock ut som att hon skulle missa pallplats. Gunde Svan kan bara imponeras över hur Maja Dahlqvist med kraft och vilja lyckades få ordning på maskineriet i slutspurten.

– Jag skulle vilja ha ett blodprov och se hur många millimol syra hon har i blodet när hon går över mållinjen. Men jag är rädd för att en doktor hade dödförklarat henne om man inte visste vad hon hade gjort, säger han.

Gunde Svan

Gunde Svan är imponerad över Jonna Sundlings och Maja Dahlqvists insats.

SARA STRANDLUND / EXP / TT

Legendarens stora hyllning till Jonna efter guldet

Gunde Svan passar även på att hylla guldmedaljören Jonna Sundling och säger till SVT Sport att OS-hjälten lyckades utnyttja den maximala kapaciteten på ett fantastiskt sätt.

– Det är enormt fascinerande hur Jonna lägger upp hela dagen. Hon markerar och tvålar till dem något så kopiöst redan i prologen, och sedan är hon så cool och har kapaciteten att gå upp i spets direkt och bestämma allt så det inte blir trubbel, säger han.

LÄS OCKSÅ: Therese Johaug krossad av svenskan – orden om karriären

LÄS OCKSÅ: Så träffades Frida Karlsson och William Poromaa

Foto: Henrik Montgomery/TT, Hans Due / TT /, SARA STRANDLUND / EXP / TT

SENASTE NYTT!