Guldmedaljör limmade fast sig på flygplanets tak: ”Spektakulärt”

James brown, 56, limmade fast sig på flygplanet.

Guldmedaljören limmade fast sig på flygplanets tak.

Den paralympiska guldmedaljören James Brown limmade fast sig på taket till ett flygplan.
56-åringen har nu dömts till störande av allmän ordning, efter sin kupp vid London City Airport.

James Brown, 56, tillhör gruppen Extinction Rebellion. Den 10 oktober 2019 klättrade han upp på ett passagerarflygplan, tillhörande British Airways.

Efter att ha brutit sig ut ur flygplasten i London, klättrade James Brown helt sonika upp på flygplanet. Sedan limmade 56-åriga guldmedaljören sig fast vid flygplanskroppen. Brandkår fick tillkallas för att få bort aktivisten, som sedan greps av polis. Händelsen utspelade sig vid London City Airport.

Brown har tidigare tävlat för Storbritannien i Paralympics. Han vann två guldmedaljer åt landet. I dag ägnar han sig åt helt andra aktiviteter.

Vann två guldmedaljer 1984

Nämligen miljöaktivism åt Extinction Rebellion.

Under 1984 års Paralympics vann James Brown två guldmedaljer åt Storbritannien. 56-åringen tävlade i cycling och gymnastik. Idag ägnar han sig också av gymnastik, men med en annorlunda ribbstol.

James Brown, 56, limmade fast sin högerhand på flygplanskroppen.

Foto: YOUTUBE

På bild tagen från händelsen syns guldmedaljören sitta gränsle över ett flygplan och limmade också fast sin högerhand på planet. Han placerade även sin mobiltelefon i dörrspringan till flygplanet, så den inte gick att stänga.

Allt medan upprörda passagerare tittar på. James Brown livesände även hela händelsen på sin egen Facebook-kanal. En annorlunda publik för den före detta sportsmannen.

Enligt uppgifter: ”Ville göra något spektakulärt”

Enligt uppgifter till brittisk media ville den före detta atleten göra ”något spektakulärt”. Han ville skapa uppståndelse och uppmärksamhet åt den pågående klimatkrisen genom sin ”Karlssons Klister-aktion”.

Åklagare påstår att atletens fastlimmade kropp åsamkade flygbolaget British Airways skador på upptill 500 000 kronor. Fler än 300 passagerare drabbades när James Brown klättrade upp på flygplanet.

James Brown representerade sig själv i domstol. Han nekar till alla anklagelser till störande av allmän ordning. Men juryn höll inte med honom – och dömde honom rekordsnabbt efter endast en timmes förhandlingar som skyldig.

Guldmedaljören James Brown beskriver domen som ett ”hugg i magen”.

Efter domen säger James Brown att det kändes som en ”hugg i magen”.

– Vad jag gjorde var enbart en liten del. Det finns många därute som ger upp väldigt mycket för att göra skillnad här i världen. Och jag är enbart en av dem, säger den 56-åriga guldmedaljören till brittisk media efter att han dömdes som skyldig.

– Det finns ett pris att betala varje gång man tar en risk. Jag visste hela tiden att jag kunde dömas för det här, fortsätter James Brown.

Enligt domen hade James Brown bokat en plats på British Airways-flyget som skulle åka över den engelska kanalen till Amsterdam. Han smet förbi vakter och kontroller med en flaska fylld med superlim.

Frågades om han ville ha hjälp – klättrade istället upp på taket

När han väl skulle gå ombord flyget, frågade en ur kabinpersonalen om han behövde någon hjälp. Anledningen var att den 56-åriga fyrbarns-pappan hade nedsättningar. Men istället klättrade han upp på flygplanskroppen.

– Jag var redo att utmana mig själv. Jag var rädd för konsekvenserna. Men är väldigt mycket mer rädd för konsekvenserna för det rådande klimathotet.

– Mitt mål är nog klart för alla. Mitt mål var att maximera mediala den mediala uppmärksamheten till klimathotet, som inte får någon alls.

LÄS OCKSÅ: Kvinnan tappar det på flyget – tejpas fast med silvertejp

LÄS OCKSÅ: Fallskärmshoppare kraschade – rakt genom hustak

Foto: YOUTUBE/SKÄRMDUMP

SENASTE NYTT!