Artikeln innehåller reklamlänkar

resor

Glädjebesked för flygresenärer: ”Ett stort steg framåt”

En man står i en scanner med armarna uppsträckta och till höger syns en plastpåse med vätskebehållare i med ett rött streck över.

FOTO: Jeff Chiu AP/Fredrik Sandberg TT

Glöm max 100 milliliter vätska i en liten påse på flygplatsen.
Ny teknik öppnar för ”den största lättnaden på decennier” för flygresenärer.
– Ett stort steg framåt, säger Christopher Snelling på flygplatsernas branschorganisation AOA.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hårresande ögonblick – flygplanet misslyckas med landningen
0:30

Efter reklamen: Hårresande ögonblick – flygplanet misslyckas med landningen

(0:30)

Slå på ljud

Är du trött på att bara få ta med dig max 100 milliter vätska per förpackning i handbagaget när du ska flyga? Och att samla allting i en liten plastpåse som ska läggas separat när du går igenom säkerhetskontrollen?

Detta är snart ett minne blott för de som flyger via brittiska flygplatser – och även på andra håll i världen. Det brittiska transportdepartementet har gått ut med att de genomför stora förändringar i säkerhetsreglerna för sina flygplatser. Detta tack vare att ett nytt, mer precist säkerhetssystem ska installeras på alla flygplatser i Storbritannien. Den nya tekniken ska installeras successivt de kommande 1,5 åren men från och med juni 2024 ska det nya säkerhetssystemet finnas på alla brittiska flygplatser.

Förändringarna omnämns som ”den största lättnaden på decennier” och ”en ny era”, skriver norska Dagbladet.

Men vilka regler är det då som gäller från och med då?

• Passagerarna kan ta med sig upp till två liter vätska i handbagaget i stället för nuvarande 100 milliliter.

• Förpackningarna och vätskebehållarna behöver inte längre placeras i en plastpåse utan kan lämnas kvar i handbagaget när man går igenom säkerhetskontrollen.

• Även elektroniska föremål såsom laptops som tidigare har behövts lyftas ur handbagaget kan ligga kvar.

”Kommer göra resor enklare och trevligare”

Christopher Snelling, avdelningschef på flygplatsernas branschorganisation The Airport Operators Association (AOA) är positiv till förändringarna.

– Investeringarna i nästa generations säkerhetssystem på brittiska flygplatser kommer att utgöra ett stort steg framåt för brittiska flygresor, och kommer att placera oss i samma klass som de bästa i världen. Det kommer också att göra resor från brittiska flygplatser enklare och trevligare, säger Snelling.

På gång även på fler flygplatser

De nuvarande säkerhetsreglerna infördes 2006 för att stoppa de som bär flytande sprängämnen på flygplan. Men den nya säkerhetstekniken börjar införas mer och mer runt om i världen, bland annat på flygplatsen i Schiphol i Nederländerna och på flera håll i USA.

– En flygplats som investerat i tekniken är Schiphol har tagit beslut att alla deras röntgenmaskiner i säkerhetskontrollen ska vara med CT-teknik och fler flygplatser är på gång både i EU och i Skandinavien, har Nikolai Berglund, VD för IP Security Scandinavia tidigare sagt till tidningen Security world market (länk till Arket).

FOTO: Jeff Chiu AP/Fredrik Sandberg TT

FRÅN FÖRSTASIDAN