storbritannien

George, 9, var ute och lekte – grävde fram ett besynnerligt fynd

George, 9, grävde upp en handgranat i familjens trädgård.

FOTO: Rural East Devon Police, Privat
9-åriga George gjorde en annorlunda upptäckt när han grävde hemma i familjens trädgård.
Polisen fick komma till platsen då han hade hittat en gammal handgranat från Andra världskriget.
– Han älskade det. Han fick sitta i en polisbil, säger mamman Céline till DevonLive.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hjälper polisen och tacklar beväpnad man
0:30

Efter reklamen: Hjälper polisen och tacklar beväpnad man

(0:30)

Slå på ljud

Céline Peniston-Bird kunde inte tro sina öron när hennes 9-åriga son kom inspringande i sovrummet och skrek att han hade hittat en handgranat i trädgården.

Mamman berättar för lokaltidningen DevonLive att sonen George gjorde det besynnerliga fyndet nergrävt i marken då han i lördags letade efter ben.

– Jag låg och halvsov efter en sen natt när han rusade in och sa: ”Du måste vakna, jag har hittat en granat”, säger hon.

George visar stolt upp fyndplatsen.

George visar stolt upp fyndplatsen.

FOTO: Privat

Fick bildbevis upptryckt i ansiktet

Céline säger att hon inte trodde på sin son till en början.

– Jag sa: ”Jaja, det har du säkert. Fantastiskt! Varför går du inte och tar en bild av den?”, som alla föräldrar säkert hade gjort. Jag tänkte att det säkert bara var en bit skräp. Han sprang tillbaka till huset med sin iPad, slängde upp den i ansiktet på mig och jag tänkte: ”Oj! Det där kan faktiskt vara en granat”, berättar hon.

Hon ringde först 101 (Storbritanniens motsvarighet till 114 14) eftersom hon inte trodde att det var så allvarligt, men hon kopplades vidare till 999 (112) av en orolig operatör. 20 minuter senare kom polisen. De kallade dit bombteamet som upptäckte att det var en granat som var ”vid liv”. Polisen beskrev den som en handgranat från Andra världskriget som inte detonerat.

Granaten som hade legat nedgrävd i trädgården i drygt 80+ år.

Granaten som hade legat nedgrävd i trädgården i drygt 80+ år.

FOTO: Rural East Devon Police

Vanligt föremål i folks trädgårdar

De smällde sedan av den under kontrollerade förhållanden på ett fält i närheten. Trots att Céline inte hade räknat med att tillbringa hela dagen ihop med en polisstyrka, men sonen George var överlycklig.

– Min eftermiddag gick inte som planerat men hans var briljant, han älskade det. Han fick sitta i en polisbil. Trots att han har lov från skolan nu blev han förtvivlad att han inte kunde berätta för sina kompisar i skolan.

En dröm för George som fick träffa poliser och provsitta tjänstebilen.

En dröm för George som fick träffa poliser och provsitta tjänstebilen.

FOTO: Rural East Devon Police

Det är tydligen ganska vanligt att folk i regionerna Devon och Cornwall i sydvästra England hittar gamla granater. De sköljer ibland in på stränder eller ligger nedgrävda i marken. Vissa människor har valt att behålla dem som minnessaker. Förra veckan hittade lokalpolisen i Devon ytterligare två granater som de kunde detonera säkert.

Om du hittar något liknande i din trädgård vid ditt hem, försök att bibehålla lugnet och ta bort alla människor från platsen. Ring 999 från ett säkert avstånd och var beredd på att gå och varna dina grannar innan hjälpen har kommit”, skriver polisen på Facebook.

FOTO: Rural East Devon Police, Privat

FRÅN FÖRSTASIDAN