Frida Wallbergs liv efter smällen – kampen för dottern Nellie

Frida Wallberg och sonen Milton

Frida Wallberg drabbades av en hjärnblödning under en boxningsmatch 2013.
Vägen tillbaka har varit vansinnigt tuff.
– När jag vaknade kunde jag inte röra fingrarna eller fötterna, säger hon i programmet ”Mästarnas mästare”.
0:30

Efter reklamen: Man vs Fluga – I en boxningsmatch

(0:30)

Slå på ljud

Frida Wallberg, 38, var världens bästa boxare och skulle försvara sin WBC-titel när olyckan inträffade. Australienskan Diana Prazak,42, fick in flera kraftiga smällar i ansiktet och Wallberg drabbades av en hjärnblödning.

På sjukhuset svävade hon mellan liv och död. Operationen som följde gick bra, men rehabiliteringsprocessen tillbaka till ett drägligt liv skulle bli både lång och tuff. Den svenska boxningsstjärnans liv skulle dock aldrig bli sig likt.

De senaste åren har Frida Wallberg också fått föras akut till sjukhus flera gånger efter att ha drabbats av kramper, yrsel och hjärtklappning. Än i dag lider hon av sviterna från den fruktansvärda smällen på boxningsgalan i Stockholm.

Frida Wallberg

Den 4 juni 2013 drabbades Frida Wallberg av en hjärnblödning efter att ha knockats av australienskan Diana Prazak.

Ola Axman/Aftonbladet/TT

Förts akut till sjukhus flera gånger

Återfallen och attackerna har tagit hårt på Frida Wallberg. Efter ett akut sjukhusbesök 2019 berättade hon för Expressen att hon var extremt tagen av stundens allvar.

– Jag blev rädd när det hände. Att jag får attacker med svår huvudvärk är jag van vid men det här var annorlunda. Jag skakade i hela kroppen och hade hög puls och hjärtklappning som var oerhört obehaglig, sa Frida Wallberg.

Sedan den kraftiga huvudskadan har hon fått lägga boxningshandskarna på hyllan.

Frida Wallberg

Frida Wallberg fick lägga boxningshandskarna på hyllan efter den fruktansvärda olyckan 2013. Än i dag lider hon av konsekvenserna efter smällen.

Anna Hållams/EXP/TT

Berättar själv om fruktansvärda olyckan

Nu är hon aktuell som en av deltagarna i Mästarnas mästare. I programmet berättar hon om när hon vakande upp efter den fruktansvärda smällen.

– När jag vaknade kunde jag inte röra fingrarna eller fötterna. När de duschade av mig och tog ut flätorna ur håret kände jag: ”Shit, så här får det inte vara”, säger Frida Wallberg i programmet.

– Det har varit en lång väg tillbaka och jag har fortfarande kvar hjärntrötthet och väldigt mycket huvudvärk. Man vill vara den man var innan smällen – och det kommer aldrig hända, att jag blir den Frida som jag var innan.

Frida Wallberg med sonen Milton

Frida Wallberg med sonen Mitlon. Fotot är taget 2019.

JERREVÅNG STEFAN/Aftonbladet/TT
Hatat mot Linn – efter vinsten mot Elvira Öberg: ”Jättetråkigt”

Dotterns fina stöd – kampen tillbaka

Dottern Nellie Taraba Wallberg, 15, har ärvt sin mammas talang för idrott. Hon har dock valt en annan väg och satsar i stället på tennisen. Hon har tidigare sagt att hon inte minns så mycket av Fridas olycka, men att den satt djupa spår i henne.

– Jag kan köra boxning någon gång för själva träningens skull, men det är aldrig något jag skulle vilja tävla i. Jag vill inte råka ut för samma sak som mamma gjorde, sa hon till Expressen.

Fridas olycka ägde rum den 4 juni 2013. Dottern Nellie har haft stor betydelse längs vägen.

– Det var ju Nellie som gjorde att man ville kämpa tillbaka, säger hon i Mästarnas mästare.

LÄS OCKSÅ: Frida Karlsson försvaras av kärleken – efter hånet

LÄS OCKSÅ: Så träffades Frida Karlsson och William Poromaa

Foto: SVT, Instagram, Ola Axman/Aftonbladet/TT, Anna Hållams/EXP/TT, JERREVÅNG STEFAN/Aftonbladet/TT

SENASTE NYTT!