Frida Karlssons jätteilska – efter att ha stoppats från tävlingen: ”Grät”

Mia Karlsson och Frida Karlsson

En hälsokontroll stoppade Frida Karlsson från att tävla.
Nu öppnar skidstjärnan upp om mardrömsbeskedet.
– Jag grät och sov inget den natten, säger hon i dokumentären ”Drömmen om guld”.
Skidtricket går åt skogen – slutar i häftig krasch
0:22

Efter reklamen: Skidtricket går åt skogen – slutar i häftig krasch

(0:22)

Slå på ljud

På lördag drar det igång på allvar för Frida Karlsson, 22, när skiathlon ska avgöras i OS i Peking. Drömmen om guld är högst närvarande, men då måste den svenska skidstjärnan blåsa förbi den norska guldfavoriten Therese Johaug, 33.

Men att tävla är inget Frida Karlsson tar för givet. I december 2019 stoppades hon från att tävla av det svenska skidlandslaget efter att ha misslyckats med en hälsokontroll. I Discoverys dokumentär Drömmen om guld berättar hon om mardrömsbeskedet och hur det satte djupa spår i henne.

– Jag grät och sov inget den natten. Det värsta var känslan av misslyckande och att jag inte hade något att sätta emot, säger Frida Karlsson i dokumentären, enligt Expressen.

Frida Karlsson

Frida Karlsson berättar i Discovery Plus dokumentär ”Drömmen mot guld” att hon stoppades från att tävla i december 2019. ”Jag grät och sov inget den natten”, säger hon.

GIAN EHRENZELLER

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Frida Karlsson helt oförstående till beslutet

Den berömda längdskidåkaren förstod inte alls beslutet och säger att hon ville ringa upp den ansvarige och förklara att det måste ha blivit något fel.

– Jag förstod inte var felet var. Jag förstod inte att det var så farligt när jag fortfarande kan åka. Jag köpte det inte, säger Frida Karlsson.

Den dåvarande landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson säger i dokumentären att det är viktigt att atleter lyssnar på sina kroppar, och att det i Frida Karlssons fall handlade om att förstå vikten av återhämtning för en idrottare som vill väldigt mycket.

– När man kommit dit behöver man en längre tids återhämtning för att kroppen ska komma i balans igen och tillgodogöra sig den tuffa träning som krävs, säger han i dokumentären.

Mia Karlsson och Frida Karlsson

Mia Karlsson har förståelse för dottern Frida Karlsson reaktion. ”Jag var också ganska duktig på att balansera på den hemska eggen”, säger hon i dokumentären.

Pontus Lundahl/TT
Schemat och tider för OS 2022: Då tävlar Sverige och kan ta medalj

Mamma Mias stöd efter plötsliga stoppet

Frida Karlssons mamma Mia Karlsson har själv en bakgrund som elitidrottare. Hon förstår pressen som man sätter på sig själv, men tror också det är viktigt att lära sig hur kroppen fungerar och när det är läge att ligga lågt.

– Jag var också ganska duktig på att balansera på den hemska eggen, så jag förstår henne när folk utanför tycker att man är dum i bollen: ”Varför går du över gränsen?” För det är väldigt lätt att gå över gränsen, säger Mia Karlsson.

Damernas skiathlon med svenska skidstjärnorna Frida Karlsson och Ebba Andersson drar igång 8.45. Loppet sänds på Discovery Plus.

Therese Johaug

Frida Karlsson och Ebba Andersson ställs mot favorittippade Therese Johaug på lördag när damernas skiathlon avgörs.

GIAN EHRENZELLER

LÄS OCKSÅ: Petter Northug plötsliga känga till Frida Karlsson

LÄS OCKSÅ: Therese Johaugs kaxiga attack mot Frida Karlsson

Foto: GIAN EHRENZELLER, Pontus Lundahl/TT

SENASTE NYTT!