Hédi Fried, 98, har somnat in – så minns svenska kändisarna henne

Hédi Fried.

FOTO: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT
Förintelseöverlevaren och författaren Hédi Fried har dött, 98 år gammal.
Nu hyllas hon på sociala medier av flera kända namn som delar med sig av bilder tillsammans med henne.
Så minns de kända svenskarna Hédi Fried.
Ulf Kristersson (M) om SD-kandidater med nazistbakgrund
0:35

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M) om SD-kandidater med nazistbakgrund

(0:35)

Slå på ljud

Den svenska förintelseöverlevaren och författaren Hédi Fried har gått bort, rapporterar Dagens Nyheter. Uppgifterna bekräftas av hennes familj.

Hédi Fried blev 98 år gammal.

På sociala medier hyllas hon av flera stora namn som delar med sig av bilder de tagit tillsammans med författaren. Annie Lööf är en av de som minns Fried som en stor inspiration.

Jag minns våra möten och samtal med värme. Hur hon kramade min hand hårt. Hur hon klarsynt talade om de faror hon såg med högerpopulism, antisemitism och bristande tillit i samhället. Jag har ofta tänkt på henne, våra möten och samtal”, skriver Lööf på instagram.

Annie Lööf och Hédi Fried tillsammans.

Flera svenska politiker hyllar Hédi Fried och sörjer henne på Instagram.

FOTO: Instagram

Även människorättsaktivisten och samhällsdebattören Linnea Claeson delar med sig av en hyllning till Hédi Fried och till Hänt Nyheter beskriver hon henne som sin bästa vän och extramamma.

”Hon är en otrolig människa som kämpat för kärlek, öppenhet och respekt. Hon har gjort mig modigare och visar mig hur man aldrig ger upp. Jag är så djupt tacksam för att ha fått vara hennes bästa vän och vapendrgare. Vi har gjort så mycket ihop. Demonstrerat mot nazister, läst poesi, käkat pizza och skrattat. Hon har gett mig råd om kärlek och om livet", skriver Linnea Claesson i ett meddelande till Hänt.

Linnea Claesson och Hédi Fried tillsammans.

Linnea Claeson skriver en vacker hyllning till sin ”extramamma” Hédi Fried på Instagram.

FOTO: Instagram

Nyhetsmorgon-profilen Anders Pihlblad har också haft ”förmånen” att träffa förintelseöverlevaren Hédi Fried. Han tar till Instagram för att berätta om hur hans minns henne.

Hédi Fried skrev om livet under förintelsen

Fried kom till Sverige i juli 1945 efter att ha överlevt koncentrationslägret Auschwitz och Bergen-Belsen. Efter sin ankomst utbildade hon sig till psykolog, men är idag främst känd som författare och föreläsare. Hon debuterade med boken ”Skärvor av ett liv. Vägen till och från Auschwitz” 1992. Därefter har hon skrivit ytterligare fem böcker som alla är delvis självbiografiska.

1997 utsågs Fried till Årets europé och hon har tilldelats flera priser för sitt arbete med att sprida kunskap om förintelsen.

I samband med årets riksdagsval blev Hédi Fried återigen uppmärksammad. Efter hennes möte med statsminister Ulf Kristersson fick hon ett löfte om att Moderaterna aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna – ett löfte som bröts efter högerblockets vinst.

FOTO: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT/Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN