ekonomi

Förbered er på en rekorddyr jul – en mardröm för alla barnfamiljer

Rekorddyr decemberräkning för barnfamiljer i Sverige

FOTO: TV4, Krister Larsson/Expressen/TT
Julen närmar sig med stormsteg och hemma i stugorna förbereds sillen, knäcken och julskinkan. Granen kläs.
Men allt är inte frid och fröjd – december blir rekorddyrt för barnfamiljer runtom i hela landet.
Kolla hur det påverkar dig!
Tvååriga Everlee och Dude sjunger loss i trädgården
0:34

Efter reklamen: Tvååriga Everlee och Dude sjunger loss i trädgården

(0:34)

Slå på ljud

Hela hösten har präglats av höjda livsmedels- och drivmedelspriser, inflation, räntor, dyrare energiförsörjning och elkris.

December blir som en sista nådastöt för svenskarna. Särskilt för barnfamiljerna. Länsförsäkringar har gjort en uträkning för hur mycket extra en barnfamilj i olika delar av Sverige i snitt får lägga på nödvändiga utgifter detta år jämfört med i december 2020.

– Julmånaden är traditionellt sett en dyr månad men i år blir den helt klart ännu dyrare. Planera för det och frestas inte att handla julklappar du egentligen inte har råd med. Om det blir svårt att få pengarna att räcka till, förklara gärna läget för barnen om de är tillräckligt stora och på ett sätt som gör att de inte blir alltför oroliga, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

I snitt lägger barnfamiljer 600 kronor mer på julmaten i år jämfört med 2020. Det spelar ingen roll var i landet man bor.

I snitt lägger barnfamiljer 600 kronor mer på julmaten i år jämfört med 2020. Det spelar ingen roll var i landet man bor.

FOTO: Christine Olsson/TT

– Gör en budget och glöm inte att vi förmodligen har flera vintermånader kvar med högre elutgifter än normalt, fortsätter hon.

Kan få betala 20 000 mer i år jämfört med 2020

Länsförsäkringar har räknat på en barnfamilj som bor i en villa på 140 kvadratmeter med direktverkande el 20 000 kwh. Sedan har de jämfört priser och utgifter baserat på fyra stora svenska städer: Stockholm, Malmö, Luleå och Sundsvall.

Länsförsäkringars beräkningar på utgifterna för en barnfamilj

Räknar på: Villa 140 kvadrat med direktverkande el 20 000 kwh. Ränta 1,5 % 2020, 4,2 % 2023. Bolån 67 procent). Pris på el december 2020 och 2023, GodEl. Pris på mat Konsumentverket. Pris på julmat Matpriskollen och Dagens PS. Pris på bensin Fuelfinder 14,03 2020, 19,90 2023.

FOTO: Länsförsäkringar

Den största ökningen har skett i huvudstaden. Där får en barnfamilj i snitt betala 20 506 kronor mer i år jämfört med 2020. Då är alla julklappar, som också kan kosta en hel del, exkluderade. Beräkningen är att familjerna får vara beredda på att lägga drygt 38 236 kronor på boende, bensin, mat, el och julmat nu i december.

– För den som har svårt att få budgeten att gå ihop är det viktigt att motstå frestelsen att ta lån för att finansiera en jul som den brukar vara. Men om du inte har råd nu är det förmodligen så att du inte har råd sen heller. Det gäller i stället att försöka använda de råd och tips som t ex Energimyndigheten ger om minskad elförbrukning i hemmet och att tänka knytkalas och återbruk i julklappshandeln, säger Emma Persson.

FOTO: TV4, Krister Larsson/Expressen/TT, Christine Olsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN