runar sögaard

Fängslade Runars svar efter GW:s ord: ”Förlorar all respekt hos mig”

Runar Sögaards svar till Leif GW Persson efter hårda orden i Nyhetsmorgon

FOTO: Jonas Eng/Expressen/TT, Olle Sporrong/Expressen/TT
Runar Sögaard har haft ett stökigt år bakom lås och bom.
Han har suttit på fem olika anstalter inom loppet av ett år och har målats upp som en besvärlig intagen, inte minst av Leif GW Persson som kallade norrmannen ”kolossalt gnällig” i Nyhetsmorgon.
– Då förlorar han all respekt hos mig, svarar Sögaard i Aftonbladet.
Annie Lööf (C) berättar om sms:et från Åkesson efter Almedalsmordet
0:28

Efter reklamen: Annie Lööf (C) berättar om sms:et från Åkesson efter Almedalsmordet

(0:28)

Slå på ljud

Han blev känd som Carola Häggkvists make under det sena 1990-talet. När han väl kom in på den stora scenen var det ingen som någonsin kunde glömma bort Runar Sögaard, 55. Han har gjort en del minst sagt kontroversiella saker som medierna fångat upp, bland annat skjutit ett rådjur genom sitt sovrumsfönster 1995.

Sedan slutet av november 2021 sitter han fängslad på grund av att han gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Han dömdes till ett år och åtta månaders fängelse, plus att han sedan tidigare hade 20 dagar villkorlig dom som omvandlats till fängelse.

I dagsläget sitter han på anstalten Beateberg utanför Stockholm, men ex-predikanten har inom loppet av ett år bytt anstalt hela fyra gånger (han har suttit på Svartsjö, Täby, Österåker, Asptuna och Beateberg).

”Han är ingen idealisk intagen”

Den 9 januari har Runar Sögaard avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff och ska bli villkorligt frigiven ”om det inte finns synnerliga skäl”. Enligt Aftonbladet har däremot Kriminalvården inlett en ärende om uppskjuten villkorlig frigivning eftersom han under sitt år i fängelse fått ett 20-tal varningar och förekommer i 30 rapporter.

Kriminologen och författaren Leif GW Persson, 77, kommenterade Runars fängelsevistelse i Nyhetsmorgon.

– Han är ingen sån där idealisk intagen för han är i konflikt med all personal och en god andel av de övriga intagna – trots att de som sitter på en sån anstalt är genomsnittligt ganska harmlösa. Nu har man flyttat honom till klass 2 i stället, det är för att han är så besvärlig att han inte går att ha i den miljön, säger Leif GW Persson och fortsätter:

– Effekten blir att det drabbar honom själv, men det tycks han inte ha förstånd att begripa.

Runar och Carola träffades 1987, gifte sig 1990 och separerade 2000. Tillsammans fick de sonen Amadeus.

Runar och Carola träffades 1987, gifte sig 1990 och separerade 2000. Tillsammans fick de sonen Amadeus.

FOTO: Micael Engström/TT

Han avslutade med att kalla Runar för ”kolossalt gnällig”. Någonting som norrmannen inte tyckts uppskatta. I intervjun med Aftonbladet svarar han på professor GW:s utspel.

– Jag har tidigare haft stor respekt för Leif GW. Men när han sitter och säger så där utan att veta något om vad som faktiskt har hänt, då förlorar han all respekt hos mig, säger han till tidningen.

Påstår att någon är ute efter honom

I Aftonbladet-intervjun påstår Runar Sögaard att det är ett ”beställningsjobb” att han sitter inlåst, att någon eller några är ute efter honom. Samtidigt som han yttrar orden: ”Jag är ingen konspirationskille” säger han att han tror det är Socialdemokraterna som är ute efter honom.

Han menar vidare att alla varningar (han har bland annat varnats för att ha kommenterat en fängelsechefs religiösa bakgrund och för att ha bråkat med andra intagna om text-tv) har kommit väldigt omotiverade.

– De har lagt ord i min mun, de har fabricerat påståenden, lögner som är så horribla, säger han.

Runar skrev sin självbiografi ”Gud gav oss tio budord - jag har brutit mot nio av dem” för två år sedan.

Runar skrev sin självbiografi ”Gud gav oss tio budord - jag har brutit mot nio av dem” för två år sedan.

FOTO: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Trots alla varningar – och Kriminalvårdens ärende om uppskjuten villkorlig frigivning – tror Sögaard att han får komma ut den 9 januari.

– Ja. Jag har både legala och medicinska skäl. Jag har inte varit i något fysiskt bråk med någon, jag har inte vägrat de här urinproven som man måste ta hela tiden. Det skulle vara minst sagt orimligt om de försökte hålla mig kvar längre, säger han.

FOTO: Jonas Eng/Expressen/TT, Olle Sporrong/Expressen/TT, Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT, Micael Engström/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN