Intagna vid Tidaholmsanstalten strejkar – tycker maten är för dålig

Intagna strejkar – tycker maten är för dålig.

Intagna på Tidaholmsanstalten har börjat strejka – för att maten är för dålig, rapporterar Dagens Nyheter.
– Och det är klart att om det pågår en lång tid så kan det i förlängningen också påverka våra kunder, säger kriminalvårdschef Magnus Östlund till tidningen.
Älgsatan attackerar mig! What the fuck?!
Slå på ljud

Under måndagen sjukanmälde sig ett stort antal intagna på Tidaholmsanstalten, skriver Dagens Nyheter. Hur många intagna det exakt rör sig vill inte Tidaholmsanstalten uppge – med de betonar att det är en protestaktion.

– Och det vi än så länge har identifierat är att det till stora delar handlar om mathållningen på olika sätt, säger kriminalvårdschef Magnus Östlund till tidningen.

Intagna är sura över kioskutbudet

Anledningen till strejken ska vara att de fängelsedömda inte anser att maten är tillräckligt god. Utbudet i den kiosk som finns på Tidaholmsanstalten har kraftigt skurits ner efter ett beslut som togs under sommaren.

Ett lokalt avtal med en kioskhandlare sades upp efter beslutet som togs under sommaren. Utbudet i fängelsekiosken innan beslutet var ganska generöst och erbjöd bland annat frukt och grönsaker.

Pappan får behålla vårdnaden om dottern trots övergreppen

Men nu har Tidaholmsanstalten övergått till ett central kioskupphandling där alla anstalter erbjuder samma sortiment – som är betydligt mer knapert mot innan, om man ska tro de intagna.

Tidaholmsanstaltens intagna kan ha hög risk för rymning

Tidaholmsanstalten är en av de högst säkerhetsklassade anstalterna i Sverige. Anstalten är en av sju i Sverige. De intagna vid anstalten tros ha hög risk för rymning eller att bli fritagna.

Men omkring 70 intagna arbetar vid anstalten på olika verkstäder i anslutning till anstalten. Nu kan de intagnas strejk och arbetsvägran påverka produktionen – och anstaltens kunder, menar Magnus Östlund kriminalvårdschefen.

Engla och Wilmas mördare sitter på Tidaholmsanstalten

Magnus Östlund håller inte helt med sina intagna om att matsituationen är så förskräcklig. Han förklarar för Dagens Nyheter att portionerna är stora nog, väl tillagade och näringsriktiga.

32-åriga pappan Freddy blev gravid efter långa kampen

– Men det är klart att inte alla har samma smak, så tycker man inte om vissa maträtter och inte kan komplettera med något annat, ja då riskerar man ju att bli hungrig nån gång, säger Magnus Östlund.

Enligt Nyheter24 sitter Anders Eklund, som mördade tioåriga Engla Höglund vid anstalten. Även Wilmas Andersson mördare, Tishko Ahmed sitter på anstalten.

LÄS OCKSÅ: Tonåringen döms – sköt ihjäl polis i Göteborg: ”Jag bönade och bad”

LÄS OCKSÅ: Han vägrade låna ut bil till grannar – då blev åldringen mördad

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN