brott

Falsk polis blåste äldre på pengar – döms till fängelse

Man i 30-årsåldern döms för bedrägerier mot äldre.

FOTO: Nicklas Thegerström/DN/TT, Pontus Orre/Aftonbladet/TT
En man i 30-årsåldern utgav sig för att vara polis när han ringde upp äldre.
Sedan blåste han dem på bankkort och kod.
Nu har han dömts för grovt bedrägeri samt försök till bedrägeri.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Greta Thunberg bärs bort av polis
0:31

Efter reklamen: Greta Thunberg bärs bort av polis

(0:31)

Slå på ljud

Det var under sommaren 2022 som polisen uppmärksammade en rad bedrägerier mot äldre människor i Stockholmsområdet som alla hade liknande tillvägagångssätt.

En man i 30-årsåldern hade ringt upp äldre personer och utgett sig för att vara polis, sedan lurade han i dem att en okänd person hade försökt att köpa saker med hjälp av de äldres personuppgifter. Han erbjöd sig sedan att hjälpa dem genom att komma hem till dem – vid fem tillfällen lyckades han komma därifrån med både bankkort och kod. Sedan var det enkelt för honom att ta ut pengar i en bankomat.

– Det började med att vi uppmärksammade två ärenden som skett i Södra Roslagen, och vi var snabbt på och tog över dessa från bedrägeriroteln. Med hjälp av fullmakter från målsägarna kunde vi få fram vilket telefonnummer som ringt upp dem, vilket visade sig i slutändan ha varit ett avgörande drag. Det visade sig även på bankomatfilmerna att det var en och samma person som tog ut pengar, säger utredaren Ulrica Mellqvist till polisens hemsida.

Mannen roffade åt sig bankkorten och drog direkt till en bankomat och tryckte ut massor av sedlar.

Mannen roffade åt sig bankkorten och drog direkt till en bankomat och tryckte ut massor av sedlar.

FOTO: Isabell Höjman/TT

Nekades köp – betalade med eget kort

Hennes kollega, utredaren Kajsa Roslund, fortsätter att berätta hur det gick till när de kom gärningsmannen på spåren. Det var genom gammalt hederligt detektivarbete.

– Vi kontrollerade samtliga obehöriga transaktioner på målsägarnas kontoutdrag, och i ett ärende visade det sig att ett nekat köp på den ringa summan om 7:90 kr blev genombrottet i utredningarna. I samband med att övervakningsfilm begärdes ut från den aktuella butiken, framkom att den misstänkta själv hade, då köpet nekades, betalat summan med sitt eget bankkort. Genom detta kunde misstänkt identifieras, säger hon.

Mannen dömdes i Attunda tingsrätt i början av månaden.

Mannen dömdes i Attunda tingsrätt i början av månaden.

FOTO: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Gärningsmannen ska förutom de två fallen i Roslagen även ha utfört sina bedrägerier i Stockholmsförorterna Årsta, Huddinge och Täby.

Han dömdes i början av mars i Attunda tingsrätt. Han dömdes för fem fall av grovt bedrägeri samt ett fall av försök till bedrägeri till fängelse i två och ett halvt år.

polisens tips för att undvika äldrebedrägerier

  • Lägg på luren.

    Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en släktning, från banken, ett företag eller en myndighet.

    Förbered något du kan säga för att avsluta samtalet snabbt, eller lägg på direkt. Du behöver inte vara artig.

  • Logga inte in.

    Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från bankdosa eller till betalkort på uppmaning av någon annan.

    Seriösa företag, organisationer och myndigheter tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.

  • Lita inte på den som ringer.

    Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut.

    Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.

    Sammanställning: Polisen.se

FOTO: Pontus Orre/Aftonbladet/TT, Nicklas Thegerström/DN/TT, Isabell Höjman/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN