tragiska livsöden

Ex-makens brutala hämnd – oförlåtliga draget mot svärmodern Jennifer

Susan, Kieran tillsammans med barnen Matilda och Molly. Till höger Susans mamma Jennifer.

FOTO: SWNS
Tvåbarnsmamman Susan Lynch, 52, hade varnat polisen om ex-makens dödshot.
Trots det ingrep ingen och ex-makens hot blev till verklighet.
Framför Susans ögon gjorde han det oförlåtliga mot hennes mamma.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fabriksarbetaren tänder på – sätter fabriken i brand
0:27

Efter reklamen: Fabriksarbetaren tänder på – sätter fabriken i brand

(0:27)

Slå på ljud

Susan Lynch, 52, från Essex var hemma hos sin mamma Jennifer Cronin i mars 2018 när den brutala tragedin inträffade. Hennes våldsamma ex-make Kieren Lynch, 50, hade hotat sin familj med fruktansvärda konsekvenser som polisen larmats om. Trots det vidtogs inga åtgärder.

Nu öppnar Susan upp om dagen då hon blev vittne till hans hänsynslösa hämnd. Och hur polisen svek en familj i nöd.

– Det skulle ha kunnat stoppats. Polisen skyddade oss inte. Vi ropade och skrek och vinkade framför näsan på dem och deras misslyckande är chockerande, säger Susan i ITVX:s A Murder in The Family.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Susan ansökte om skilsmässa efter 24 år

Susan och Kieran hade varit gifta i 24 år när maken blev beroende av kokain. Susan vittnar om att hans personlighet förändrades och han började utsätta henne för både psykisk och fysisk misshandel.

– Det började med knuffar och puttar mot bröstet, men det blev värre med tiden. Gradvis användes med kraft – som att han satt på mitt bröst eller att han tog stryptag, berättar Susan.

Familjen Lynch.

Susan och Kieran var gifta i 24 år innan Susan ansökte om skilsmässa efter att Kieran utvecklat ett drogberoende.

FOTO: SWNS

Susan och Kieran var länge lyckligt gifta och fick tillsammans döttrarna Matilda och Molly, men när Kieran blev drogberoende bestämde sig Susan för att ansöka om skilsmässa – något som hennes dåvarande make inte ställde sig bakom.

Polisen tog inte hoten på allvar

Efter skilsmässan såg det ut som att Kieran var på bättringsvägen. Det blev som en spark i baken för ex-maken. Men efter att Susan börjat träffa en annan man blev situationen värre igen.

Susan och Kieran.

Efter skilsmässan träffade Susan en ny man, vilket blev startskottet till Kierans trakasserier mot familjen.

FOTO: ITVX/A Murder in the Family.

I januari 2018 skickade Kieran en rad våldsamma hot via sms och begav sig sedan till Susans hus för att slå sönder hennes veranda med en hammare. Ex-maken greps samma kväll, med släpptes senare samma kväll mot borgen.

Kieran ringde Susan upp till 80 gånger per dag med brutala hot. Han hotade till och med att döda en av sina döttrar som under tiden bodde hos Susans mamma Jennifer. Det var hot som Susan informerade polisen om och trots att hon ringde 112 sex gånger under 24 timmar gjordes ingenting.

Kieran hällde bensin över sin svärmor och tände på

I mars 2018 kände sig Susan så hotad att hon åkte till sin mamma Jennifer för stöd. Susan stod i köket och gjorde te med utsikt mot husets bakgård där hennes mamma var ute i trädgården. Plötsligt såg Susan hur hennes ex-make Kieran bryter sig in i trädgården, skrikande i panik. Han hade tänt eld på sin ena arm och sprang mot Jennifer.

Kieran med döttrarna Molly och Matilda.

Tillsammans har ex-paret döttrarna Matilda och Molly som under den infekterade tiden bodde hos sin mormor Jennifer Cronin.

FOTO: SWNS

Kieran slängde bensin över Jennifers ansikte, huvud och rygg och tände sedan eld på henne med hjälp av sin brinnande arm. Han tände sedan eld på resten av sin kropp, vittnar Susan.

– Hon hade inga ögonbryn, inga ögonfransar. Allt hennes hår hade bränts bort. Hennes händer var röda köttsår. Hennes ansikte... Allt var typ svart, berättar Susan.

– Jag trodde aldrig att det skulle sluta så. Inte min mormor, säger parets dotter Matilda och fortsätter:

– Jag önskar bara att något hade klickat i hans huvud, att han gick för långt. Folk visste att det var ett problem, men ingen av oss trodde att det skulle gå så här långt – aldrig någonsin.

Kieran dog på sjukhuset senare samma kväll och hans före detta svärmor Jennifer dog 17 dagar senare.

Jennifer Cronin.

Jennifer Cronin dog 17 dagar efter att Kieran tänt eld på henne i hennes trädgård.

FOTO: SWNS

”Om de hade gjort sitt jobb rätt så hade min mamma varit här”

Den sörjande familjen berättar att de känner sig svikna av polisen. I programmet A Murder in the Family spelar Susan upp ett av alla larmsamtal hon gjort till polisen. I ljudklippet hörs hon vädja om hjälp, men utan gensvar.

– Om de hade gjort sitt jobb rätt så hade min mamma varit här, säger Susan.

Samma morgon som den tragiska händelsen inträffade hade polisen i Essex till och med gjort en ny riskbedömning av fallet där graden sänktes från hög till medium.

Polisen har i efterhand medgett att det var fel beslut att ta.

FOTO: SWNS/ITVX/A Murder in the Family

FRÅN FÖRSTASIDAN