Evie stämde mammans läkare för att hon föddes – då vann hon

Evie Toombes

Evie Toombes föddes med ryggmärgsbråck.
Hon stämde mammans läkare och gick vinnande ur striden.
Nu väntas hon få miljonbelopp, enligt The Mirror.
Här sparkar och slår ryttaren sin häst
Slå på ljud

Evie Toombes, 20, föddes med ryggmärgsbråck och har stora delar av livet tvingas vara uppkopplad till medicinsk utrustning. Hon har svårt att gå och problem med tarmen och urinblåsan.

Eftersom ryggraden och ryggmärgen inte utvecklades fullt ut i livmodern orsakades en så kallad lucka i ryggraden vid födseln. För detta har Evie stämt mamma Caroline Toombes läkare, Philip Mitchell.

Hon anklagar honom för att inte ha berättat för mamman om fördelarna med att ta folsyra innan sin graviditet, vilket hade minskat risken för ryggmärgsbråck. I stället uppmanade han henne att ha mycket sex.

Evie Toombes

Evie Toombes, till höger, föddes med ryggmärgsbråck. Nu söker hon mammans läkare för att han inte uppmanade henne att ta folsyra innan graviditeten.

KM1/ZOB

Evie stämde läkaren: ”Grund för skadestånd”

Och mycket sex hade hon. Caroline ville ju bli gravid. Men hade hon vetat om riskerna hade hon avstått från att bli gravid så tidigt och tagit tillskott av exempelvis folsyra.

– Annars hade hon läst på mer och inte försökt bli gravid förrän hon var säker på att hon hade gjort så mycket som möjligt för att vara på säkra sidan, säger Evie Toombes advokat Susan Rodway i rätten, enligt The Mirror.

Med andra ord hade Evie Toombes aldrig blivit född. Domaren Rosalind Coe gav Evie Toombes rätt och säger att bristen på information ligger till grund för beslutet.

– Hade Caroline Toombes fått korrekt råd hade hon avvaktat med att försöka bli gravid. Det hade under rådande omständigheter lett till en graviditet vid ett senare tillfälle vilket hade resulterat i en fullt frisk bebis. Jag finner därför att det finns grund för skadestånd, säger Rosalind Coe.

Prins Harry, Meghan Markle, Evie Toombes och hennes bror Rocco

Prins Harry, Meghan Markle, Evie Toombes och hennes bror Rocco 2018.

ROTA

Evie väntas få miljonbelopp

Hur stort skadeståndet blir återstår att se. Men på grund av de stora vårdkostnaderna erfar The Mirror att det rör sig om ett miljonbelopp.

Evie Toombes, som trots sina hälsoproblem haft stora framgångar inom hästsport, har tidigare öppnat upp om sin tuffa uppväxt. Hon mobbades svårt i skolan och trodde hon var ensam i världen med sina hälsoproblem. De senaste sju åren har hon föreläst för barn om hur det är att leva med olika funktionshinder.

– Det handlar om att göra skillnad och något positivt, inte enbart för barn med olika hälsoproblem, utan även för deras vänner så de förstår och kan vara mer förstående, har hon tidigare sagt till BBC.

LÄS OCKSÅ: Ben, 37, har adopterat sex barn med särskilda behov

LÄS OCKSÅ: Bebis förd till sjukhus med HÅL i munnen

Foto: KM1/ZOB, ROTA, Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN