tragiska livsöden

Erik kollapsade under loppet – hyllas med en film: ”Berört många”

Erik Karlsson och mamma Rosita Karlsson.

FOTO: SVT
Den unga elitlöparen Erik Karlsson, 23, kollapsade och dog under Sylvesterloppet i Kalmar på nyårsafton ifjol.
Nu har löparkompis Johan Nordström gjort ett film om Eriks liv.
– Jag ville göra någonting för att man skulle minnas honom, berättar Johan för SVT Nyheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Björnen springer in och attackerar Walter
0:30

Efter reklamen: Björnen springer in och attackerar Walter

(0:30)

Slå på ljud

Det var på nyårsafton 2021 som 23-åriga Erik Karlsson från Kalmar deltog i det årliga Sylvesterloppet. Med en kilometer kvar till mål kollapsade han. Hans liv gick inte att rädda.

För att hylla sin avlidna vän har löparkompisen Johan Nordström gjort en film om 23-åringens liv.

– Den handlar om vem han var när han växte upp och att han var löpartokig. Erik var en väldigt fin person i klubben. Han var positiv och en som alla gillade att hänga med. Så jag ville göra någonting för att man skulle minnas honom, säger Johan Nordström till SVT Nyheter.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

”Inte min Erik, jag kan inte leva utan honom”

Det 10 kilometer långa Sylvesterloppet arrangeras varje år på nyårsafton i flera svenska städer. Den rutinerade elitlöparen Erik Karlsson stod längst fram i klungan, iklädd Högby IF:s tröja och siktade på att komma först.

– Han hade alltid höga mål, men sen blev han skadad under en längre tid. Det var bara några månader innan loppet som han kunde börja springa igen och man märke direkt hur roligt han tyckte det var, berättade pappa Stefan Karlsson för Expressen.

Startskottet gick av och klungan av löpare for iväg. Mamma Rosita Karlsson sprang det kortare fem kilometers loppet och berättar att hon just kommit i mål – det betydde att Erik inte skulle vara långt efter eftersom han sprang nästan dubbelt så fort.

Erik Karlsson.

Erik Karlsson var en van löpare, men kollapsade efter nio kilometer.

FOTO: SVT

Men sonen kom inte och plötsligt hördes sirener ljuda. Rosita sprang mot de blåa ljusen och möttes av den förskräckliga synen. Hennes son hade kollapsat och låg livlös på marken. Han hade fått hjärtstillestånd bara en kilometer från mål.

– Jag kommer ihåg att jag bara skrek ”inte min Erik, jag kan inte leva utan honom”, berättade Rosita för Expressen.

Erik fördes i ambulans till sjukhus och efter fyra dagar av intensivvård avled 23-åringen.

”Fast att det är så förfärligt sorgligt så kan man sitta och skratta åt sekvenser”

För att hylla sin avlidna vän har kompisen och videoproducenten Johan Nordström gjort en film till Eriks minne. Johan har intervjuat Eriks föräldrar, hans flickvän, kompisar och klubbkompisar. Rosita Karlsson som har sett filmen berättar för SVT Nyheter att det är en blandning av sorg och levnadsglädje.

Johan Nordström.

Johan Nordström har gjort en film om Erik Karlssons liv.

FOTO: SVT

– Fast att det är så förfärligt sorgligt så kan man sitta och skratta åt sekvenser. Det är en väldigt varm film som får fram det bästa som stämmer med Erik, säger hon.

Johan Nordström tror att filmen kommer att påverka många.

– Att en ung kille gick bort så plötsligt under ett lopp, det har berört många. Jag tror att folk tycker att det är spännande och fint med en film för att de tycker att händelsen var väldigt tragisk och speciell, säger vännen och videoproducenten Johan.

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN