svenska politiker

Erdogans raseri mot Sverige – efter dock-attacken: ”Avskyvärt”

Erdogans raseri mot Sverige – efter dock-attacken: ”Avskyvärt”

Foto: Rojavakommittéerna, Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT
Turkiet rasar efter att en Erdogan-docka hängts upp i Stockholm.
Händelsen gjorde att Sveriges ambassadör kallades upp till möte – dessutom har talman Andreas Norléns planerade besök till Ankara ställts in.
– Det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, säger Erdogans talesperson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M): ”Bo i ett ovanligt museum”
0:31

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M): ”Bo i ett ovanligt museum”

(0:31)

Slå på ljud

I Turiket rasar nu landets president Recep Tayyip Erdogan, 68, efter att en docka hängts upp och ner utanför Stockholms stadshus. Aktionen skedde under onsdagen den 11 januari. Något Dagens Nyheter var först med att uppmärksamma.

På plattformen Twitter har organisationen Rojavakommittéerna lagt upp en film på händelsen. Incidenten har fått Turkiet att reagera kraftfullt.

– Det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone, säger Erdogans talesperson Fahrettin Altun i respons till aktionen.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Ställer in talman Andreas Norléns resa till Ankara

Under torsdagen, 12 januari, kallades Sveriges ambassadör i Turkiet upp till möte. Sveriges utrikesminister, Tobias Billström, 49, gick snabbt ut på Twitter och kallade händelsen ”avskyvärd”.

”Regeringen värnar en öppen debatt om de politiska vägvalen men tar starkt avstånd från hot och hat mot politiska företrädare. Att porträttera en folkvald president som avrättad utanför Stadshuset är avskyvärt”.

Det blir ingen Turkiet-resa för talman Norlén. Han stoppas av landet.

Det blir ingen Turkiet-resa för talman Norlén. Han stoppas av landet.

FOTO: Anna Tärnhuvud/TT

Även under fredagen kom nya reaktioner på attentatet. Enligt Sveriges Radio har Turkiet ställt in den svenska talmannen Andreas Norléns besök till det turkiska parlamentet i Ankara som skulle skett nästa vecka. Besöket hos den turkiske talmannen Mustafa entop var planerat till tisdag.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) var på plats i TV4:s Nyhetsmorgon under fredagen och kommenterade händelsen, som kan komma att påverka Sveriges Natoansökan.

Ulf Kristersson och Recep Tayyip Erdogan under en gemensam pressträff i november där partnera diskuterade Sveriges eventuella inträde i Nato.

Ulf Kristersson och Recep Tayyip Erdogan under en gemensam pressträff i november där partnera diskuterade Sveriges eventuella inträde i Nato.

FOTO: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

– Det är ägnat, skulle jag säga, som ett sabotage mot den svenska Natoansökan. Det är farligt för svensk säkerhet, säger han till TV4.

Foto: Rojavakommittéerna, Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT, Anna Tärnhuvud/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN