Emelie Claesson, 29, fick inte rätt hjälp – var svårt sjuk i cancer

Emelie Claesson har fått en svår form av cancer.
Exklusivt

Privat
Emelie Claesson, 29, hade ingen hörsel på ena örat, svårt att svälja och en knöl på halsen.
Ändå fick hon ingen ordentlig undersökning, bara upprepade antibiotikakurer mot en öroninflammation som inte släppte.
Om och om igen sökte Emelie vård – innan hon åkte in akut.
Då fick hon veta att hon led av en aggressiv cancer.
– Jag har bestämt mig för att överleva och bli frisk, säger hon.

Det hade gått en vecka sedan hörseln försvunnit på ena örat. Nu var det den 30 augusti och 29-åriga Emelie Claesson var på vårdcentralen i Eskilstuna eftersom hon trodde hon kanske hade en vaxpropp. En kollega hade tipsat om kliniken, att man fick tid och hjälp snabbt.

Läkaren hon träffade trodde att det var en öroninflammation och Emelie fick ett recept på antibiotikadroppar för örat.

Emelie sökte vård om och om igen

Men värken i örat gav inte med sig och hörseln var fortfarande borta efter avslutad kur. Vardagen med jobb och livet som ensamstående mamma till den treårige sonen blev allt mer påfrestande.

Emelie Claessons kolleger märkte att något var fel.

Kollegerna på jobbet märkte att Emelie blev allt sämre, men från läkarna fick hon enbart höra att det var öroninflammation.

Privat

Nästa gång Emelie Claesson besökte vårdcentralen hade det gått nio dagar, nu hade även hennes halsmandlar svullnat upp. Men läkaren skrev återigen ut antibiotika för öroninflammationen – utan att känna på svullnaden.

– Jag kunde inte svälja ordentligt och hade ätit alvedon och ipren mot värken. Men läkaren var oengagerad, han lyssnade inte på mig och kände inte ens på halsmandlarna fast jag sa att jag de var svullna. Dessutom glömde han skriva ut receptet så jag fick vänta två dagar på antibiotikan.

Besvären blev värre och antibiotikan hjälpte inte den här gången heller. Till slut kunde Emelie Claesson knappt äta eftersom halsen var så svullen.

– Jag jobbar i köket på sjukhuset och träffar en del läkare och sjuksköterskor när de äter i restaurangen. En av dem såg hur dåligt jag mådde och sa att han kände en bra läkare i Flen.

Fick mer antibiotika – men blev inte bättre

Emelie Claesson fick tid den 21 september och åkte från Eskilstuna till mottagningen i Flen. Där fick hon göra ett hörselprov och läkaren såg att Emelie knappt hörde på vänster öra. Hon fick återigen antibiotika och en nässpray för att svullnaden i halsen skulle gå ner så att Emelie kunde äta igen. Det gjorde den inte.

– Jag var svullen i halsen men fortsatte ändå jobba, jag var ju inte sjuk. Men jag undrade om det var rätt diagnos, jag borde väl haft feber om jag hade öroninflammation.

Exklusivt
AKUT Vården avvisade Ulrikas oro 20 gånger – hade tumör

”Ringde min läkare hela tiden eftersom jag inte mådde bättre”

Knölen på halsen växte och fick det att strama och göra ont. Emelie hade ont i axlarna, sprängande huvudvärk och var konstant trött. Hon sov dåligt och kände sig spänd.

– Jag ringde min läkare hela tiden och sa att jag inte mådde bättre. Jag fick en till antibiotikakur, även om de inte visste vad det var jag led av. Jag tog blodprover men inget visade på något konstigt. Men de skickade en remiss till öron-näsa-hals.

I november kunde inte Emelie svälja alls. Hennes kolleger och omgivning reagerade på att hon gått ner i vikt – det enda hon fick i sig numera var nyponsoppa och yoghurt.

– Jag hackade ner värktabletterna i yoghurt för att ens kunna svälja dem. Men till slut tog det stopp och jag åkte in akut. Jag kunde inte fortsätta som det var. På öron-näsa-hals såg läkaren att jag hade blod i örat och en knöl i hörselgången.

Emelie Claesson, 29 år.

Omgivningen märkte att Emelie Claesson mådde dåligt, men det tog lång tid innan en läkare verkligen tog sig tid att undersöka henne.

Privat

”Tänkte aldrig att det var cancer”

Emelie fick äntligen en ordentlig undersökning, läkaren tog blodprov och en kamera fördes ner i halsen. Läkaren kände på knölen, som visade sig bestå av fyra mindre, och till sist skickade han remiss till röntgen och patologen som togs ett vävnadsprov dagen därpå.

Men att det skulle kunna vara cancer hade Emelie Claesson inte ens funderat på.

– Jag förstod inte att det kunde vara det. Jag tänkte att jag var för ung för cancer, jag är inte ens 30 år. Så jag kämpade på utan att kunna äta. Gjorde undersökningarna och röntgades.

Priserna skenar – så dyr kan din matkasse bli

Läkaren: Jag kommer säga något jobbigt nu

Fredagen den 12 november kallades Emelie Claesson till ett nytt samtal hos läkaren. Hon trodde det var ett vanligt besök, men hon fick sitta ovanligt länge i väntrummet.

– Något drog ut på tiden och jag började ju undra. Någon kom ut och ville ha röntgensvar. Men till sist fick jag komma in och sätta mig.

– Han frågade om jag hade rökt och jag sa att jag gjorde det innan jag fick min son, men att jag slutade när jag blev gravid.

Läkaren sa att nu skulle han säga något jobbigt, innan han fortsatte:

”Du har en tumör i lungan”.

Kan inte operera bort tumören

Först tänkte Emelie att det inte var så farligt, tumörer går ju att opera bort, men då sa läkaren att den Emelie hade i lungan var så pass aggressiv att den inte skulle gå att operera bort. Det troliga skulle vara att Emelie skulle få cellgifter.

– Jag såg på röntgenplåten bakom mig, det var en stor klump och jag insåg att det var sant.

Emelie Claesson på sjukhuset i Eskilstuna.

”Nu är jag i trygga händer”, säger Emelie. Hon är tacksam för vården på sjukhuset i Eskilstuna men har Ivo-anmält vårdcentralen.

PRIVAT

Emelies mamma kom och sov över den helgen för att beskedet skulle få sjunka in, men Emelie hade redan bestämt sig.

– Jag skulle klara det här. Det är en stor grej och farligt men jag hade bestämt mig för att överleva. Bli helt frisk.

Läste ordet lungcancer i journalen

Läkaren sa aldrig lungcancer men i sin journal läste Emelie ordet. Där stod det att tumören i halsen hade förlamat ett av stämbanden, munnen och att bölden vid örat påverkade musklerna kring ögat och munnen.

Veckan därpå ringde läkaren. Emelie reagerade på att läkaren ville höras via telefon när det handlade om något så allvarligt.

– Men det var för att det skulle gå snabbt, han behövde få tag på mig så fort som möjligt.

Emelie Claesson på sjukhuset.

Nu vårdas Emelie på sjukhuset i Eskilstuna. Det är svårt att vara utan sonen och medicinen gör henne väldigt trött.

PRIVAT

”Funkar inte medicinen har jag månader kvar”

Läkaren var chockad.

– Han sa att det var en ren chansning, men han ville sätta mig på bromsmediciner på en gång. Medicinen behövde beställas hem till apoteket och han ville att jag skulle börja äta den direkt. Funkar inte medicinen har jag månader kvar att leva. Och jag har en son på tre år.

Nu har Emelie gått på medicinen lite över en vecka och precis höjt dosen. Om den har verkan vet man först om några veckor, förklarar hon.

– Gör den inte det kommer jag få dubbla cellgifter, men min inställning är att medicinen ska hjälpa.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Vännen Anno Eriksson startade en insamling till Emelie Claesson.

Det blev tårar när vännen Anno lämnade över summan till Emelie.

PRIVAT

Vännen startade insamling till Emelie

Samtidigt som Emelie Claesson fick cancerbeskedet har vännen Anno Eriksson funnits vid Emelies sida. På sina sociala medier startade hon en insamling för att Emelies son skulle få möjlighet att skapa roliga och fina minnen med sin mamma.

– Jag kämpar för att bli frisk, men hon ser min son och allt kring det. Man behöver inte pengar för att göra saker – han vill bara få vara med sin mamma, men får jag pengar kan vi åka iväg, bo på hotell och göra roliga saker när jag väl har orken.

– Min son är för liten för att förstå, men han vet att jag är sjuk. När han var här kom han med munskydd och handskar och sa att han skulle bli läkare för att rädda sin mamma, då blir man ju såhär… gud. Det är svårt att veta hur man ska bete sig i den här situationen. Men jag fixar med fotoalbum för det är mysigt att ha oavsett hur det blir.

”Jag är en krigare – jag vill inte att folk ska tycka synd om mig”

Nu har vännen Anno Erikssons lämnat över insamlingen till Emelie. I ett klipp på Instagram tar en tacksam och tårögd Emelie emot summan.

– Men jag vill inte att folk ska tycka synd om mig när jag berättar att jag har cancer. Jag har gått över till att bli en krigare med jävlar anamma. Läkaren sa att de som ger upp och tycker synd om sig själva, de klarar det inte, men har du bestämt dig för att klara dig, kommer du bli frisk.

Emelie Claesson har anmält den första vårdcentralen hon sökte vård på till Inspektionen för vård och omsorg.

Hänt har sökt vårdcentralen för en kommentar men de avböjer att uttala sig med hänvisning till patient sekretessen.

LÄS OCKSÅ: Nya restriktioner kan införas nästa vecka – så påverkas du

LÄS OCKSÅ: Tablett mot covid-19 är klar – därför får inte Sverige den

FOTO: PRIVAT

SENASTE NYTT!