Du behöver INTE vara mattesnille för att godkännas av Mensa

Hänger matematik och IQ ihop? Nej, enligt Mensa.

FOTO: Anita Maric / SWNS / TT, Topfoto/TT, Henrik Isaksson/TT
Många tänker att ett högt IQ kräver en god matematisk förmåga.
Icke sa nicke.
– Det finns många Mensamedlemmar som är kassa på matte, säger Ann Clarkson, talesperson för Mensa.

Att ha ett högt IQ är nära förknippat med att också vara en fena på matte. Men det stämmer inte, enligt Mensa, världens äldsta och mest exklusiva klubb för människor med högt IQ.

Mensamedlemmarna utmärker sig inte i matte och du kan bli medlem utan att vara ett matematiksnille.

I Mensatestet ingår enkel addition, subtraktion och multiplikation, siffror förekommer, men då handlar det om att känna igen logiska mönster.

TUR ELLER SKUR? Här är det solchans i midsommar

Fyraåring medlem i Mensa

En som klarat testet är Dayaal Kaur, 4. Hon blev Mensamedlem på sin fjärde födelsedag i november förra året – men klarade inträdesprovet redan som treåring. Resultatet visade på ett IQ på 145. Därmed blev hon Mensas yngsta medlem. Hennes föräldrar berättar att dottern lärde sig alfabetet när hon var 14 månader gammal.

Fysikern Stephen Hawking hade ett IQ på 160, skriver ITV. Samma resultat som geniet Albert Einstein förmodas ha fått om han någonsin testat Mensas prov.

Mensamedlemmen Dayaal Kaur, 4. Hon blev Mensamedlem på sin fjärde födelsedag – men hon klarade inträdesprovet som treåring.
Anita Maric / SWNS / TT

”Många är kassa på matte”

Brittiska The Sun har också skrivit om testet och intervjuat Mensas talesperson Ann Clarkson.

– Människor förväntar sig alltid att hög intelligens och matematik korrelerar. Det finns många Mensamedlemmar som är kassa på matte och lika många är väldigt bra på matematik.

Hon tror föreställningen om att matematik och IQ hänger ihop kommer från att människor sett matematikgåtor och pussel som ibland kallas IQ-test.

– I verkligheten innehåller ett genuint IQ-test inte matematik, förutom väldigt enkel aritmetik. Ett IQ-test bedömer logik, mönsterigenkänning och snabbt tänkande, inte inlärd kunskap.

– Det är ofta med siffror i IQ-test, men de är generellt med för att testa förmågan att känna igen sekvenser och mönster snabbt.

LÄS OCKSÅ: 10 signaler att hålla koll på – som kan avslöja om någon ljuger

LÄS OCKSÅ: Ex-hustruns ärliga ord om äktenskapet med Boris Johnson

FOTO: Anita Maric / SWNS / TT, Topfoto/TT, Henrik Isaksson/TT