Emma Fransson fick svår förlossningsskada – orden i TV4: ”Så pinsamt”

Emma Fransson och Maria Forsblom

Efter dotterns födsel drabbades Emma Fransson av svåra förlossningsskador.
I TV4 berättar hon nu om den åtta år långa kampen tillbaka till ett normalt liv.
– Jag gick till vårdcentralen och undrade varför det hände, säger hon.
503 Service Unavailable

Emma Fransson, 36, drabbades av svåra förlossningsskador efter hon födde dottern Molly 2011. Hon sprack och fick omfattande skador, både utvärtes och invärtes, och upptäckte drygt en månad senare att hon bajsade på sig väldigt lätt.

– Jag gick till vårdcentralen och undrade varför det hände. De sa att jag skulle återkomma om jag inte blev bra. Det var så pinsamt att jag inte gick tillbaka dit, säger Emma Fransson till TV4.

Problemen fortsatte. Två år senare födde hon sonen Elton. I samband med sonen födsel träffade hon en barnmorska som förstod att Emma Fransson drabbats av en förlossningsskada.

Emma Fransson

Emma Fransson, 36, drabbades av svåra förlossningsskador efter dottern Mollys födsel.

TV4

”Kunde hända var som helst”

Förlossningsskadan gjorde att Elin Franssons vardags förändrades markant. Hon blev mer låst till hemmet och var alltid tvungen att ha med rena underkläder när hon gick ut.

– Hur förändrades vardagen? Frågar programledaren Maria Forsblom.

– Jag hade alltid med mig en femkrona till en toalett och tittade alltid var toaletterna fanns. Det kunde hända var som helst, på jobbet, och det var inte lika lätt att gå till lekparken med barnen och leka med dem.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Maria Forsblom

Programledaren Maria Forsblom.

TV4

Vill bryta tabut om förlossningsskador

Under hashtaggen #alltserfintut har Emma Fransson, och flera andra kvinnor, delat med sig av sina förlossningsskador. Förhoppningen är att bryta tabut om förlossningsskador, öka förståelsen och få vården att ta fler kvinnor på allvar.

För drygt ett år sedan delade hon med sig av sin historia på Facebook och hur förlossningsskadan påverkat henne. Hon berättade då att det tog flera år innan hon fick ett rejält sammanbrott.

”En dag efter 5-6 år bröt jag ihop efter lika många år med konstant nerbajsade kläder. Det gick så långt att jag satt med min familj, samt min mamma och pappa, i linbanan på Kolmården och precis över tigrarna och lejonen var det akut och jag fick dra ner byxorna inför min pappa, tömma min handväska och bajsa framför alla”, skriver hon i inlägget.

Jonna Burén

Jonna Burén är initiativtagare till #alltserfintut.

TV4

Emma Fransson blev frisk efter operation

Det tog nästan åtta år att bli kvitt problemen, men nu har Emma Fransson påbörjat resan till ett normalt liv igen.

”7 år, 11 månader och 12 dagar senare - med operation, försök med forskningsstudier, KBT och sjukgymnastik - blir jag frisk med hjälp av en nervstimulerande operation”.

LÄS OCKSÅ: Min pojkvän var otrogen med mamma under min förlossning

LÄS OCKSÅ: Hannah visste inte att hon var gravid – då kom plötsligt barnet

Foto: TV4

SENASTE NYTT!