Emma, 51, lämnade sin svårt sjuke make: ”Svåraste beslutet någonsin”

Emma Hamberg

51-åriga Emmas man Agi blev hjärnskadad efter en förkylning.
Hon tvingades ta hand om barnen helt ensam och blev vårdare till sin man. Till slut tog hon det svåra beslutet att skilja sig.
– Det är det svåraste beslutet jag tagit i mitt liv, säger hon i Sommar i P1.
0:35

Efter reklamen: Sommarprat med författaren Emma Hamberg

(0:35)

Slå på ljud

Författaren Emma Hamberg, 51, och hennes dåvarande make Agi Lindroth hade varit ett par i 20 år. Tillsammans fick de tre barn och familjen levde lyckliga ihop.

Men en dag förändrades plötsligt allt. Agi Lindroth hade varit sjuk och oturligt nog så hade förkylningsviruset letat sig upp till hans hjärna.

En dag föll han ihop i hemmet och eftersom hans tillstånd var kritiskt var han tvungen att åka in akut till sjukhuset.

3-barnsmamman Emmas svåra beslut – med sjuke maken

Väl på sjukhuset så pendlade Agi Lindroth mellan liv och död men helt mirakulöst så överlevde han.

Men familjens liv skulle förändras för alltid. Emma Hambergs make hade fått en hjärnskada av förkylningen och blivit kroniskt sjuk med svår epilepsi.

Detta innebar att Emma Hamberg tvingades att bli både mamma och pappa till sina tre barn och försörjde dem helt själv. Dessutom blev hon mer en vårdare för maken Agi Lindroth än hans fru.

Till slut kom det till en gräns och Emma Hamberg kände att hon inte längre orkade. Då gjorde hon ett väldigt tufft val och skiljde sig från sin sjuke make.

Kungens miss "Glad midsommar"

Se klippet här!

– Jag måste lämna det sjuka och välja det friska. Det är det svåraste beslutet jag tagit i mitt liv, berättar hon i Sommar i P1.

Nya kärlekens efter exets stora lycka

51-åringen kände både skuld och skam över sitt val. Men i sommarpratet berättar hon också att familjetraumat även gjorde att hon började se livet på ett annorlunda och lyckligt sätt.

– Istället för att blunda och låtsas som att döden inte finns, öppnar jag upp ögonen för döden och tänker att jag lever nu. Jag vill dricka mitt vin när jag vill, putsa på mitt erotiska kapital och njuta av solnedgångar, säger hon.

Och när exmaken träffade kärleken på nytt i en 24-årig sjuksköterska så kände Emma Hamberg att hon verkligen kunde släppa skammen på riktigt.

– Ut flyger min skuld och skammens dimma lättar, säger hon.

Denna kärlekslycka gjorde också så att 51-åringen själv vågade ge sig ut i jakten på kärleken igen. Helt oväntat dök Patrick, som hon haft en förälskelse med som tonåring, upp i hennes liv igen. Och idag är Emma Hamberg och Patrick fortfarande ett par.

FOTO: Margareta Bloom Sandebäck/Aftonbladet/TT/Eva Tedesjö/DN/TT

SENASTE NYTT!