66-årig man lurade Emilie, 16, att skicka nakenbilder

Emilie var utanför i skolan och kände sig ofta ensam. Hon blev ett lätt offer för mannen som kontaktade henne.

FOTO: Susanne Stamming, TT, Daniel Kihlström / TT
16 år och med dåligt självförtroende.
Emilie Ekman Koch blev ett lätt offer för den äldre mannen som lurade henne att skicka nakenbilder och filmer.
– Han förstörde mitt liv, säger hon i dag.

Emelie Ekman Koch hade flyttat runt mycket i livet redan som ung och vant sig vid att vara nykomlingen på olika orter. Det var inte alltid lätt och det slutade ofta med att hon blev mobbad.

– Jag fick kämpa mig igenom skolan och hade inte många vänner. Vi flyttade helt enkelt för ofta, säger Emelie.

– Det var att börja om hela tiden, vara den som ansågs annorlunda. Som ny i klassen har man blickarna på sig.

Men hon hade framtidsplaner. Film och media var hennes stora intressen, områden hon ville jobba inom. De tankarna hade hon haft nästan hela livet. Drömmen var en egen kamera att plåta med, en bra start på en framtida karriär.

Lyckades köpa en kamera

Hon sålde jultidningar och bland vinsterna fanns en kamera.

– Jag var så lycklig när jag fick hem kameran, bland den största glädje jag upplevt.

Fotointresset följde med när hon blev mer aktiv på nätet. Under högstadiet och början av gymnasiet var hon ganska ensam, sökte kontakter online likt så många andra unga.

En sajt var Bilddagboken, ett slags tidigt Facebook där man kunde ladda upp bilder i olika album och skriva dagbok som en blogg, men också prata med kompisar och lära känna nya människor.

För någon som Emelie som ätit lunch inne på skoltoaletten eftersom ingen ville sitta jämte henne, som blev knuffad i korridoren och fått stå ut med att lögner spridits för att trycka ner henne, var nätet en frizon:

– Mamma hade inte råd att köpa nya kläder till mig så jag fick bära hennes gamla och för stora kläder i skolan. Varje dag var en kamp, men jag tog det för jag ville så gärna lära mig saker. Tyvärr uppmärksammade ingen vuxen mig. Ibland skickades jag till kuratorn, mer gjordes inte.

Emilie var utanför i skolan och kände sig ofta ensam. Hon blev ett lätt offer för mannen som kontaktade henne.

Emilie var utanför i skolan och kände sig ofta ensam. Hon blev ett lätt offer för mannen som kontaktade henne.

Susanne Stamming

Okänd man skrev till Emilie när hon var 16 år

Hon ett lätt offer för någon som använde sig av grooming och sökte upp tjejer på olika sajter. Snabbt skulle platsen där hon fann glädje och trygghet bli farligare än hon kunnat förställa sig.

– Sommaren 2012 när jag var 16 år var jag och en av mina få vänner och badade, hoppade från bryggan och tog några kul bilder på hoppen. När vi kom hem la vi upp dem på Bilddagboken. Vi tyckte de var roliga, berättar Emelie.

Men bilderna sågs inte bara av vännerna på sajten, utan också av en man som tog reda på Emelies mobilnummer och skickade ett sms.

– Vet dina föräldrar om du lagt upp såna bilder, frågade han och jag blev väldigt förvånad, men också irriterad. Jag tyckte inte de var några konstiga bilder och skrev tillbaka, försvarade mig. Det skulle jag inte gjort för då hade han skapat en första kontakt, säger Emelie.

Påstod att det fanns en video

När han inte lyckades skrämma Emelie med badbilderna drog han en lögn om en video han sa sig ha sett.

– Den där videon som ligger ute då? frågade han. Ska jag skicka den till skolan och dina föräldrar?

Emelie visste inget om någon video, men hade pojkvän och bodde i en lägenhet på bottenvåningen med fönster mot vägen. Det var inte omöjligt, även om det var osannolikt, att någon smygfilmat dem.

På sajten Bilddagboken publicerade Emelie bilder från en dag på stranden.

På sajten Bilddagboken publicerade Emelie bilder från en dag på stranden.

TT

Så tvingade mannen till sig nakenbilder

I sin osäkerhet blev hon rädd. Fanns det en video hon inte kände till?

– Han fick mig att tro på det på ett skickligt sätt. Sedan lovade han att inte skicka den vidare om han som betalning fick en nakenbild på mig. Jag pressades att gå på det.

Nu hade mannen ett trumfkort på riktigt och kunde bestämma helt över Emelie. Hennes sårbarhet hade använts för att få möjlighet att pressa henne på fler bilder, videos och skype-sessioner:

– Det pågick i 7-8 månader och jag slutade helt att gå till skolan, kunde varken äta eller sova. Mina föräldrar förstod inte vad det var med mig.

Hon bodde hemma hos sin pappa vid den här tiden då hennes mamma flyttat till Sundsvall, men hon var där på besök ganska ofta.

– Då bråkade vi hela tiden och hon tyckte det var jättekonstigt. Varför är du så här? frågade hon, men jag kunde inte med att berätta. Det gick inte.

Emelie tvingades skicka nya bilder, gå med på mannens krav. Sedan en kväll vid femtiden ringde han henne och sa att hon var tvungen att göra som han sa. Det var början på en nio-timmars videosession på Skype där Emelie inte kunde se honom, men han såg henne.

– Han ville att jag skulle posera på ett speciellt sätt. Skrek och var arg när det blev minsta lilla fel. Då fick jag göra om tills det blev rätt. Det var obehagliga saker han ville se.

Mannen använde Emelies dåliga självförtroende emot henne. Grooming börjar ofta med vänlighet och fortsätter med skickliga lögner, mutor eller utpressning.

Mannen använde Emelies dåliga självförtroende emot henne. Grooming börjar ofta med vänlighet och fortsätter med skickliga lögner, mutor eller utpressning.

Susanne Stamming

Kravet: ”Smygfilma andra tjejer”

När hon inte längre orkade började hon gråta och stängde för första gången ner sin dator mot hans order. Men redan efter någon dag var han på henne igen och ville göra om allt igen på Skype:

– Varför vill du se mig död? frågade jag när han ringde och förklarade att jag inte klarade mer. Då gav han mig ett alternativ, att smygfilma någon annan tjej. Men det kunde jag inte. Att utsätta någon annan för det här var det sista i världen som jag skulle kunna, även om det skulle innebära att han släppte mig fri, som han sa.

Svaret från mannen blev: “Skyll dig själv”. Sedan fortsatte han pressa henne och genomföra nya övergrepp.

– Jag mådde sämre och sämre. Min dåvarande pojkvän fattade att något var fel och började få misstankar om vad det kunde vara. Han sa att det fick vara nog och då visade jag honom min mobil för jag klarade inte berätta med ord, säger Emelie.

PANK? Här är länderna du får BETALT för att flytta till

Polisen larmades

Nu fanns ingen återvändo. Hon gick därefter till sina föräldrar och de fick veta allt.

– En timma efteråt var vi hos polisen och anmälde. Jag fick prata med en kurator och BUP kopplades in. Polisen sa att jag absolut inte fick svara mannen när han skrev eller ringde till mig. Och då gjorde han allvar av sina hot och skickade en videolänk till skolan och mina föräldrar.

Men polisen hade förberett allt. Ingen fick öppna länken. Skolan sa även att det fanns ett virus i länken för att avskräcka än mer. Samtidigt var det bevis på att mannen inte tvekade att göra det han hela tiden hotat Emelie med.

Det blev rättegång där den 66-årige mannen nekade till brotten han utsatt de sju flickorna för.

Det blev rättegång där den 66-årige mannen nekade till brotten han utsatt de sju flickorna för. Den yngsta flickan var bara 9 år.

Daniel Kihlström / TT

Mannen var 66 – yngsta offret var 9 år

Två-tre månader senare ringde polisen hennes pappa. De hade hittat mannen som utsatt dottern för grooming och övergrepp. Han satt häktad och äntligen var Emelie fri. Det fanns ingen risk att han skulle kunna söka upp henne, hennes familj eller någon annan längre.

– Polisen hade hittat en dator och 6-7 hårddiskar med material. Där fanns bilder och filmer på mig och sex andra tjejer. Yngst var en nioårig tjej som han förgripit sig på, berättar Emelie.

Ingen av dessa tjejer hade vågat berätta eller anmäla. De hade alla levt ensamma med denna hemska hemlighet. Den yngsta flickan var bara nio år.

– Det är det värsta. Att utnyttja unga som skäms eller är rädda för att prata om det.

Rättegången kom. Mannen fick två års fängelse och familjen kände det som ett hån.

– Det var jobbigt att veta att han skulle komma ut så snabbt. Men han var 66 år, sjuk och handikappad, det kanske spelade in.

Gorm Kallestad

”Han förstörde mitt liv”

Efteråt levde Emelie med blandade känslor kring vad hon utsatts för. Hon fick till och med frågor om det funnits romantiska känslor någon gång under tiden hon utsattes för mannen.

– Märkligt att en del får för sig sånt. Han förstörde en stor del av mitt liv, så nej, det fanns inga romantiska känslor, säger hon och skakar på huvudet.

Trots att hon var offret skyllde hon på sig själv. Det kändes som att informationen som gick ut handlade mycket om att man bara behövde stänga ner datorn så var problemet löst.

– Jag kände att det var mitt fel som inte klarat det, trots att offret ju aldrig ska ha skuld.

Emilie blev sjuk av stressen

Emelie orkade inte sitta med vid rättegången, utan väntade på svaret som kom efter ett par veckor istället.

– Jag ville inte vara nära honom. Dessutom blev jag sjuk, jag tror det var av chocken, jag bara låg och skakade.

Trots det korta straffet kändes domen som en seger.

– Han hade nekat sig igenom allting och skyllt på att någon placerat hårddiskarna hos honom. Det var bra att han inte blev trodd.

Emelie gick vidare, fick hjälp av en psykolog, arbetade igenom sina problem. I dag är hon 25 år.

– Jag fick stå framför spegeln och säga till mig att jag var värd något och att framtiden skulle bli bra. Det känns dumt, men fungerar på något sätt.

I framtiden vill Emelie gärna jobba inom vården, helst psykiatrin.

I framtiden vill Emelie gärna jobba inom vården, helst psykiatrin.

Susanne Stamming

Flyttade utomlands

Hennes enda väg var att kämpa och hennes föräldrar förstod henne fullt ut. De stöttade henne genom den svåra tiden. Hon tillbringade ett år på filmskola i Australien och fick ett avbrott som behövdes.

Idag har Emelie en sambo, Viktor, och en liten gullig son, Loui. Hon vill gärna jobba inom vården och helst inom psykiatrin, senare även föreläsa om grooming i skolor för att motverka att fler drabbas.

– Jag vill vara en förebild till mina yngre systrar. Visa att det går att kriga sig igenom något sånt här.

LÄS OCKSÅ: Elva barn som ser EXAKT ut som sina föräldrar

LÄS OCKSÅ: Pojken adopterades av singelpappa – blev OS-hjälte

FOTO: Susanne Stamming, TT, Daniel Kihlström / TT, Gorm Kallestad