Elvabarnsmamman Allyson räddade tio kvinnor från Afghanistan

Allyson Reneau

Allyson Reneau var tvungen att göra något.
Nu har hon räddat tio afghanska flickor från talibanerna.
– Jag visste inte var jag skulle börja men jag kunde inte släppa tanken, säger hon.

Allyson Reneau, 60, från Oklahoma sitter i styrelsen för Explore Mars, en organisation som jobbar med att utforska Mars.

För två år sedan såg hon till att afghanska flickor, som utbildar sig till robotingenjörer, fick flyga över och delta på den årliga konferensen ”Humans to Mars” i Washington D.C.

Hon fick direkt en fin relation med gruppen, som var i åldrarna 16 till 18 år, och har hållit kontakten med dem sedan dess.

”Visste inte var jag skulle börja”

När oroligheterna i Afghanistan började blossa upp följde hon noggrant händelseutvecklingen.

Allyson hade svårt att sova om nätterna. Hemma i Oklahoma City var hon trygg, men flickorna på andra sidan jordklotet otrygga. Ett försök att rädda flickorna påbörjades.

– Jag visste inte var jag skulle börja men jag kunde inte släppa tanken. Jag sa till mig ”Vad har jag för möjligheter? Var kan jag börja?” Jag kände mig lite hjälplös, säger Allyson Reneau till Today.

”Det är nu eller aldrig”

Allyson hade en föraning om att Afghanistan skulle falla i händerna på talibanerna. Hon försökte kontakta sina vänner i senaten, men de hade fullt upp med att få hem alla amerikaner.

Istället började hon planera en resa till Qatar, för att kunna flyga dit flickorna från Afghanistan. En vän på den amerikanska ambassaden i Qatar hjälpte henne med pappersarbetet och de såg till att lösa pass till flickorna.

De visste att tiden var knapp och oddsen låga.

– Det är nu eller aldrig. Ibland får du bara en chans.

”Måste fortsätta stötta”

Efter veckor av outtröttligt arbete och svårigheter såg de äntligen till att tio flickor kunde eskorteras från Afghanistan till Qatar.

– Alla känslor efter två veckors slit... allt kom på en och samma gång.

– I slutändan var det flickorna som räddade sig själva. Om det inte vore för deras hårda slit och mod att skaffa en utbildning, som gjorde att de fick kontakt med omvärlden, skulle de fortfarande vara kvar där. Vi måste fortsätta stötta dem och andra som är i samma situation.

Flickorna befinner sig nu i säkerhet och kommer att få allt de behöver för att kunna fortsätta sin utbildning.

Jobbar för att hjälpa 25 till

Allyson Reneau har ett liv fullt av uppseendeväckande meriter. 2011 återvände hon till college-studierna, efter att ha fokuserat på sitt liv som mamma till elva barn.

Som 50 åring tog hon en master i internationella relationer och amerikansk rymdpolitik på Harvard.

Hon har vunnit flera priser för sina uppsatser. 2019 var hon nominerad i kategorin Harvard Emerging Leader of the year. Det skriver Daily Mail.

Nu jobbar hon febrilt för att sätta ytterligare 25 robotingenjörer, som befinner sig i Afghanistan, i säkerhet.

LÄS OCKSÅ: Därför har talibanerna lyckats ta makten över Afghanistan

LÄS OCKSÅ: Afghansk landslagsspelare dog – efter fall från flygplan

Foto: Instagram

SENASTE NYTT!