intressant om hälsan

Ellie trodde hon hade sträckt en muskel – var dödlig sjukdom

Ellie med en ballong där det står 20 % och till höger håller hon upp två tummar upp.

FOTO: SWNS
Ellie Waters var bara 14 år när hon reda på att hon bara hade 20 procents chans att överleva.
Men hon trotsade alla odds och har nu uppfyllt sin stora dröm om att bli läkare, inspirerad av de som räddade hennes liv.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

3-åringen framför Whitney Houstons "I have nothing"
0:35

Efter reklamen: 3-åringen framför Whitney Houstons "I have nothing"

(0:35)

Slå på ljud

Det som började som en lite skämmig knöl på rumpan visade sig vara en dödlig sjukdom som hade kunnat kosta Ellie Walters, 21, livet.

Ellie älskar att träna och när hon fick en knöl på rumpan som 14-åring trodde hon att hon bara hade sträckt en muskel. Hon skämdes även för att söka hjälp för knölen eftersom den satt mitt på rumpan.

Men när hon började få andra symtom som förstoppning, viktminskning och smärta i ena benet bokade hon en tid hos en läkare. Då fick hon ett riktigt mardrömsbesked.

Ellie med en ballong där det står 20 %.

Ellie fick endast 20 procents chans att överleva sin ovanliga cancerform.

Ellie Waters / SWNS

Fick 20 procents chans att överleva

Det visade sig att hon hade den mycket ovanliga cancerformen alveolärt rhabdomyosarkom som kan bildas i kroppens mjukdelar. Hon var redan i stadie fyra och fick då bara 20 procents chans att överleva.

– På den tiden var jag rädd eftersom jag bara var 14 och inte visste så mycket om cancer förutom att det kunde döda dig, säger Ellie.

Började få vallningar som 15-åring

Ellie fick genomgå intensiv både cellgiftsbehandling och strålning under 1,5 år och missade stora delar av sin tonårstid med allt vad det innebär. Men sedan kom glädjebeskedet – hon var fri från cancern.

Sedan kom dock ett nytt bakslag då Ellie började få varma vallningar, hade svårt att sova och kände sig ständigt trött. Det visade sig att hon hade gått in i klimakteriet i förtid och att hon därmed inte kommer kunna få barn.

Ellie utan hår och med en slang i näsan.

Ellie genomgick bland annat cellgiftsbehandling och tappade då allt sitt hår.

Ellie Waters / SWNS

– Jag fick höra innan min behandling att jag kunde bli infertil eftersom den var väldigt aggressiv, men då brydde jag mig inte om det. Jag var i överlevnadsläge och ville bara slå cancern. Men jag har haft tid att bearbeta det nu och skulle älska att adoptera i framtiden, eftersom det finns så många barn i världen som behöver ett bra hem, säger 21-åringen.

Uppfyller nu stora drömmen: ”Borde pratas om”

Under den långa tiden på sjukhuset började Ellie se upp till vårdpersonalen som hon såg som superhjältar. Det var då hon bestämde sig för vad hon ville göra med sitt liv. Hon skulle bli läkare precis som dem som räddade hennes liv.

Nu går hon andra året på läkarutbildningen och har siktet inställt på att bli antingen förlossningsläkare eller gynekolog.

Ellie gör tummen upp i läkarkläder.

Ellie utbildar sig nu till läkare precis som sina hjältar: sjukvårdspersonalen som är anledningen till att hon lever idag.

Ellie Waters / SWNS

– Jag kan inte bli gravid så jag hoppas kunna finnas där för mina patienter och följa med på resan om jag blir förlossningsläkare eller gynekolog. Att gå igenom klimakteriet vid 15 har också öppnat mina ögon för vaginalproblem som är väldigt vanliga för kvinnor och jag vill visa dem att de borde pratas om, säger Ellie.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN