Elbolag i kritikstorm – river avtal utan tillåtelse: ”För jävligt”

Elbolag i kritikstorm – river avtal utan tillåtelse.

Foto: SOCIALA MEDIER, TT
Allt fler larmar om att elbolagen säger upp och ändrar avtal utan tillåtelse.
Hos myndigheterna har anmälningar mot elbolag fördubblats, från förra året.
– Det är för jävligt, säger Mikael Karlsson till Ekot, som drabbats av ett uppsagt avtal.
Hajen hoppar rakt ner i båten
0:32

Efter reklamen: Hajen hoppar rakt ner i båten

(0:32)

Slå på ljud

I både Europa och i Sverige skenar elräkningarna. Anledningarna till priserna ökar är många, men allra främst handlar det om att den ryska presidenten Vladimir Putin, 69, stängt av kranen med gas till Europa.

I de svenska hushållen ser man nu oroligt på när de svenska elpriserna skenar. Många undrar hur de ska ha råd att värma upp sina bostäder under vintern.

Under valrörelsen var ämnet hett. Både oppostionspartiet Moderaterna och dåvarande energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) gick ut med förslag för att motverka de skenande priserna. Bland annat förslog elministern att staten skulle kunna upprätta krislån för drabbade elkunder.

”Bundit upp mig utan att fråga mig”

Men på horisonten finns ännu ett hot för de svenska hushållen.

För nu larmar allt fler att elbolagen säger upp, eller byter avtalsform på deras elräkningar utan deras tillåtelse, rapporterar Ekot. Under året har myndigheten Allmänna reklamationsnämnden, ARN, fått in dubbelt så många anmälningar i jämförelse med förra året.

274 personer har anmält elbolag under det gånga året. Förra året anmälde 119 personer elbolag till ARN. Ett bolag som i år sticker ut är gamla Sydkraft, som i dag heter Eon. Hos ARN har bolaget ett 30-tal anmälningar, rapporterar Ekot.

Eon ger svar på tal – efter anmälningarna

En person som är drabbad är Mikael Karlsson. Han har anmält Eon till ARN.

– Då hade de alltså bundit upp mig utan att fråga mig. Jag tyckte ju det var för jävligt för det blev två kronor dyrare per kilowattimme för mig. De band mig utan att jag har signerat, säger han till Sveriges Radio.

Enligt Mikael Karlsson hade han ett fast pris, genom ett bundet avtal som löpte till 2024. Men under ett grävjobb valde Karlsson att stänga av strömmen, då det kunde utgöra en säkerhetsrisk. Då valde Eon att säga upp avtalet – och byta till ett rörligt avtal istället, enligt anmälningen.

Sofie Bredinger, är marknadschef på Eon. Hos Ekot svarar hon på kritiken:

– Så fort situationen ändrades i mars 2022 så slutade vi att förlänga med fast pris och förlängde istället för de kunder som valde att inte vara aktiva med rörligt avtal, säger hon till Ekot.

Foto: SOCIALA MEDIER, TT

FRÅN FÖRSTASIDAN