TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Tusentals kan ha fått felaktigt elstöd

03 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister. Arkivbild.
Tusentals elkunder med en ovanligt stor förbrukning kan ha fått elstöd felaktigt. Därför vill Försäkringskassan nu införa ett tak inför nästa utbetalning till hushållen.
– Vi tycker att det behövs, säger Fredrik Falk, verksamhetschef på myndigheten.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt Försäkringskassans förslag ska hushållen max kunna få elstöd för en förbrukning på 12 500 kilowattimmar för november och december, vilket enligt myndigheten motsvarar en årsförbrukning på runt 50 000 kilowattimmar.

En normalstor villa förbrukar enligt Energimyndigheten runt 20 000 kilowattimmar per år.

– Vi tycker att det behövs ett tak för att minska risken för fel. Med ett tak så kan vi potentiellt förhindra felaktiga utbetalningar där det exempelvis skulle kunna vara näringsidkare i stället för konsumenter, säger Fredrik Falk på Försäkringskassan.

Myndigheten misstänker alltså att elkonsumenter som också bedriver företag, felaktigt kan ha fått pengar i den första utbetalningen.

7 222 kunder

I ett remissvar skriver Försäkringskassan att "ett fåtal stödberättigade har förbrukningar som är så höga att de sannolikt i vart fall delvis avser annat än konsumentändamål".

Annons

Totalt har enligt Försäkringskassan 7 222 elkunder fått stöd för en förbrukning på över 50 000 kilowattimmar per år i den första utbetalningen. Av dem har runt 1 000 förbrukat över 100 000 kilowattimmar.

– Det är vad vi har kunnat se utifrån initial inrapporterad förbrukning. Sedan vad det rör sig om för hushåll, eller om det är rimligt eller inte, får nog andra uttala sig om. Men det finns de som har ett elavtal för konsumentändamål men som också driver näringsverksamhet, säger Fredrik Falk.

Återkrav kan bli aktuellt

Ett tak skulle enligt Försäkringskassan innebära att 60 miljoner kronor mindre betalas ut.

– Vi gör kontroller på det här och skulle vi upptäcka att man har fått stöd felaktigt så utreder vi om man är återbetalningsskyldig och återkräver i så fall pengarna, säger Fredrik Falk.

TT: Har ni upptäckt några faktiska felaktiga utbetalningar?

– Det kan vi inte kommunicera.

Annons