Tesla prioriterar USA för batterisatsning

Tesla prioriterar USA för batterisatsning

Teslas batterisatsning skiftar fokus till följd av Bidenregeringens Inflation Reduction Act (IRA). Arkivbild

John Locher AP/TT
Elbilstillverkaren Tesla prioriterar produktionen av battericeller i USA framför i Tyskland.
Skattelättnader till följd av Inflation Reduction Act (Ira), Bidenregeringens storsatsning på gröna investeringar anges som skäl.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tesla har redan börjat montera ihop batterisystem och förbereder produktionen av enskilda komponenter – som elektroder – på sin fabrik utanför Berlin. Men fokus för produktionen av battericeller kommer att ligga i USA genom skatteförmånerna där, uppger en talesperson för Tesla i ett mejl till nyhetsbyrån Bloomberg.

Ira – med subventioner och skattelättnader till gröna investeringar i USA – har fått företrädare för allt från Volvo till Northvolt att flagga för liknande reaktioner som Tesla.

Batteritillverkaren Northvolt överväger att senarelägga en satsning i Tyskland för att kunna flytta fram produktionsplanerna i USA – där de räknar med skattelättnader som tar omkring 30 procent av kostnaderna.

Teslagrundaren Elon Musk hävdade i slutet av 2020 att fabriken i Grünheide utanför Berlin skulle bli den största fabriken i världen för tillverkning av batterier till elfordon. Hur det går med denna ambition nu är oklart, men enligt den tyska regionregeringen för Berlinområdet kommer Teslas beslut att prioritera satsningar i USA framför i Tyskland, inte att leda till färre arbetstillfällen än vad man räknat med.

Tesla meddelade så sent som i januari att man kommer att bygga en fabrik för produktion av battericeller i delstaten Nevada, USA. Den anläggningen skulle ha en produktionskapacitet på 100 gigawattimmar eller 1,5 miljoner elbilsbatterier.

FRÅN FÖRSTASIDAN