Svag krona bakom nordiska inflationsskillnader

11 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Det råder stora inflationsskillnader bland Nordens ekonomier. Den svaga svenska kronan spelar en central roll, enligt bedömare. Arkivbild.
Under tre procent i Danmark, runt nio i Sverige. Det är stora inflationsskillnader mellan Nordens ekonomier. Svenska kronans svaghet spelar en avgörande roll, enligt Helge J. Pedersen, chefsekonom på Nordea.
– Den största skillnaden är valutans ställning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inför fredagens svenska inflationssiffror fortsätter inflationen att backa i Danmark – för åttonde månaden i rad. De danska konsumentpriserna låg på plus 2,5 procent i årstakt i juni, jämfört med 2,9 procent i maj.

Nedgången beror främst på lägre energipriser, enligt Helge J. Pedersen, Nordeas chefsekonom med fokus på nordisk ekonomi.

– Vi ser ett markant fall i dansk inflation nu. Energipriserna har fallit kraftigt och är nu nere med drygt 40 procent i årstakt, säger han.

Penningpolitiska skillnader

En annan faktor av central betydelse är valutans ställning i respektive land.

– Att den danska kronan är kopplad till euron bidrar också. Det är den största skillnaden mellan Danmark och Sverige – valutans ställning, säger Helge J. Pedersen.

– Sverige har en importerad inflation. Danmark har faktiskt snarare importerat deflation. Det visar på de penningpolitiska skillnaderna.

I Sverige befinner sig inflationen på 9,7 procent, enligt KPI-måttet. Även om förväntningarna tyder på att den kommer fortsätta att sjunka, så är nivån alltså avsevärt högre än i våra nordiska grannländer.

Annons

Norge och Sverige i snarlikt läge

I Norge låg inflationen i årstakt på 6,4 procent i juni, ned från 6,7 procent i maj. Analytikerkårens förväntningar låg däremot på 6,3 procent.

– Norge befinner sig i ett snarlikt läge som Sverige. Den norska kronan har fallit kraftigt och den norska ekonomin har fått en importerad inflation, säger Helge J. Pedersen och tillägger:

– Den norska regeringen har även i stor utsträckning subventionerat de höga elpriserna i landet.

Utöver de svenska inflationssiffrorna, som SCB publicerar klockan 9.30 på fredagen, kommer högintressanta prissiffror från Tyskland på tisdagen och från USA på onsdagen.

Annons