Storbanken: Inga räntesänkningar förrän 2024

Storbanken: Inga räntesänkningar förrän 2024

Handelsbanken har släppt en ny kon

Janerik Henriksson/TT
Räkna inte med några räntesänkningar från Riksbankens sida före nästa sommar. Det spår Handelsbanken i en ny konjunkturprognos. Närmast väntar en sista höjning av styrräntan till 3,75 procent.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hushållen får ta höjd för ytterligare ett tufft ekonomiskt år för svensk del, varnar Handelsbanken. Hög inflation och stigande räntor har gjort hushållens köpkraft allt bräckligare och efterfrågan på arbetsmarknaden bedöms minska med stigande arbetslöshet som konsekvens.

”Ljuset vid horisonten är att inflationen så småningom kommer att avta och vi förutspår en global konjunkturvändning nästa år och en starkare återhämtning 2025”, säger chefsekonomen Christina Nyman i ett pressmeddelande.

Utrymme för lönehöjningar

Först under andra halvan av 2024 ser storbanken en konjunkturförbättring i takt med att hushållens reala disponibla inkomst åter igen lyfter. Som ett resultat av höga företagsvinster ser banken att arbetsgivare ger utrymme för lite högre löneökningar än normalt även efter nuvarande tvååriga avtal.

”Framöver räknar vi därför med att reallönen kommer återhämta sig, men endast långsamt och inte till fullo”, säger Christina Nyman.

Även om man nu ser tecken på en avmattning när det gäller inflationen understryker banken att det är en lång väg kvar till Riksbankens 2-procentsmål och därför lär inte Riksbanken välja att sänka styrräntan förrän tidigast om ungefär ett år.

Kronan fortsatt svag

”För att nå hela vägen fram kan inte räntorna sänkas för snabbt och för mycket. Vi räknar med en sista höjning i juni till 3,75 procent”, säger Christina Nyman.

För den som planerar en utlandsresa kan det samtidigt vara läge att vänta till 2024. Den svenska kronan bedöms vara fortsatt svag tills årsskiftet för att därefter successivt stärkas när konjunkturoro och ränteskillnader minskar.

”På några års sikt ser vi kronan mot euron runt 10 kronor och mot dollarn runt 8:50 kronor”, säger Christina Nyman.

FRÅN FÖRSTASIDAN