Stora Enso: 1 150 anställda ska bort

15 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Stora Enso ska skära ned personalen. Arkivbild
Trä- och kartongjätten Stora Enso lanserar ett nytt omstruktureringspaket. Omkring 1 150 anställda ska bort.
På börsen är det tummen ned. Aktien sjunker 2,4 procent.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Dessa åtgärder är så klart väldigt svåra och skulle inte ha föreslagits om det inte var absolut nödvändigt för vår långsiktiga konkurrenskraft", säger Stora Enso-chefen Annica Bresky i en skriftlig kommentar.

Anläggningar läggs ned

Förutom stärkt konkurrenskraft syftar åtgärderna till att öka lönsamheten och fokusera verksamheten på strategiska tillväxtmarknader.

De planerade åtgärderna inkluderar redan pågående förhandlingar om neddragningar inom divisionen som tillverkar förpackningar.

En stor del av personalminskningen på totalt 1 150 anställlda är ett resultat av att anläggningar läggs ned, däribland massaproduktionen i Sunila, Finland.

Nedläggningar väntar även i Stora Ensos fabriker i De Hoop, Nederländerna, och Ostroleka, Polen, samt sågverket i Näpi, Estland. Sammantaget berör dessa nedstängningar cirka 600 anställda.

På koncernnivå vill Stora Enso reducera personalstyrkan på omkring 1 300 anställda med 300. Och ovanpå det ska 250 jobb bort inom förpackningsdivisionen.

Annons

Minskar omsättningen

Omstruktureringen beräknas minska Stora Ensos omsättning med omkring 380 miljoner euro, om man utgår från 2022 års försäljning. Resultatet ska dock bli att rörelseresultaten från verksamheten ska öka med 110 miljoner euro per år.

Icke kassapåverkande kostnader för neddragningarna beräknas till 130 miljoner euro medan potentiella uppsägningar och omstruktureringskostnader på 60 miljoner euro antas sänka resultatet för andra kvartalet i år.

Annons