SBB-chefen: Jag vill inte kalla det kris

SBB-chefen: Jag vill inte kalla det kris

Fastighetsbolaget SBB, med grundare och vd Ilija Batljan, rapporterar kvartalsresultat. Arkivbild

Anders Wiklund/TT
Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) redovisar en brakförlust för årets första kvartal och ber ägarna om ett kapitaltillskott på 2,6 miljarder.
– Jag skulle inte vilja kalla det för kris, säger grundaren och vd:n Ilija Batljan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Däremot krävs det hårt arbete när det gäller finansieringen. Bolagets underliggande verksamhet går bra, säger Ilija Batljan till TT om det trängda läget.

SBB-aktien tillhör redan de fastighetsbolag som drabbats värst i branschen av räntechocken. Högre räntor trycker upp finansieringskostnaderna och sänker värdet på fastigheter.

Efter fredagens kvartalsrapport och beskedet om en planerad nyemission rasade aktien i den inledande handeln, som värst ned med 11 procent. I eftermiddagshandeln återtog den hela kursfallet men föll igen och stängde på 6,7 procent back.

Men sedan årsskiftet har aktien – med hundratusentals ägare – hittills tappat en fjärdedel av sitt värde.

Nedskrivningar för 3,4 miljarder

Förlusten i första kvartalet på nästan fyra miljarder kronor förklaras till stor del av nedskrivningar av värdet på fastigheter och finansiella instrument för sammanlagt drygt 3,4 miljarder.

Förvaltningsresultatet för årets första kvartal krympte ihop till 187 miljoner. Det kan jämföras med 1 326 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Men enligt vd Ilija Batljan ska man komma ihåg att en stor del av nedgången förklaras av att kronan tappat mot euron och andra jämförelsestörande poster.

– Vårt förvaltningsresultat, om man justerar för valutaeffekter och jämförelsestörande poster, hamnar på 816 miljoner, säger han.

Han tillägger att SBB:s driftsnetto – det vill säga hyresintäkterna minus fastighetskostnaderna – på jämförbart fastighetsbestånd lyfter med 13,4 procent.

Obligationslån förfaller

SBB har i dagsläget obligationslån för 2,2 miljarder kronor som förfaller i år. Batljan ser just nu inte en refinansiering av dessa lån på obligationsmarknaden som något attraktivt alternativ.

– Den marknaden är fortsatt under stress och vi har full täckning för att betala tillbaka våra obligationer, säger han.

– Alla väntar för att se var räntetoppen blir, så att man ska kunna bedöma både risker och prissättning på ett bättre sätt, tillägger han.

SBB-chefen räknar med att Riksbanken fortsätter att höja räntan, trots att styrräntan redan gått från 0 till 3,5 procent inom loppet av ett år. Detta ingår i kalkylen och kommer att gå att hantera för SBB, enligt Batljan.

– Det som kommer att gå sönder är ekonomin, det är inte fastighetsbolagen, säger han.

Han pekar på bygginvesteringar som minskar extremt snabbt.

– Alla som kan stoppar alla stora projekt. Det kommer att ha stora konsekvenser för nedgången i svensk ekonomi, säger han.

Inga besked om aktieutdelning

SBB tar stryk även från byggsidan, då man tvingas göra nedskrivningar av värdet på sin ägarpost på över 30 procent av aktierna i byggkoncernen JM – som nyligen varslat 200 anställda om uppsägning till följd av nedgången.

– Det är klart att om bygginvesteringar – som är cirka 11 procent av svensk BNP – faller väldigt kraftigt kommer det ha effekter på hela ekonomin, säger Batljan.

Han har inga nya besked vad gäller möjligheterna att, som SBB föreslagit, dela ut nytryckta B-aktier i stället för kontanter till ägarna i år.

Frågan om det blir en särnotering, försäljning eller nya minoritetsägare i dotterbolaget Svea Fastigheter är inte heller löst.

– Diskussionerna pågår och det utvecklas väl. Det är en väldigt fin verksamhet och en verksamhet med stor exponering i Stockholm, säger Batljan.

FRÅN FÖRSTASIDAN