Sandvik ökar intäkterna – faller på börsen

Sandvik ökar intäkterna – faller på börsen

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.

Johanna Norin/TT
Verkstadskoncernen Sandvik redovisar ett kraftigt vinstlyft och ökad orderingång för årets första kvartal.
Stabil efterfrågan genom en fortsatt stark industrikonjunktur har gynnat bolaget, bedömer vd Stefan Widing.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Börsen ger däremot tummen ned åt Sandviks kvartalsrapport. Vid lunchtid backar aktien 0,9 procent.

Sandvik redovisar en vinst före skatt på 5 063 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4 432 miljoner ett år tidigare. Vinsten låg i linje med förväntningarna på aktiemarknaden.

Intäkterna steg med 24 procent till 31 miljarder kronor. Orderingången ökade från 30,5 miljarder till 34,4 miljarder kronor.

Gruv- och flygindustrin upp

Sandviks vd, Stefan Widing, konstaterar att industrikonjunkturen är fortsatt positiv.

– Med undantag för segment som infrastruktur ser vi stabil efterfrågan bland annat inom gruv- och flygindustrin, men även bilindustrin, som hade stora problem förra året med halvledarnivåer, vilket nu har stabiliserats, säger han till TT.

Sandviks prioriteringar kommer att vara inriktade på underhåll och kapacitetshöjande investeringar inom digitalisering och hållbarhet, berättar Stefan Widing.

Återhämtning i Kina

En återhämtning noterades i Kina under slutet av det första kvartalet och utvecklingen för den dagliga orderingången under de två första veckorna i april beskrivs som något positivt jämfört med det första kvartalet.

De främsta utmaningarna för Sandvik framöver kommer fortsättningsvis vara att försöka navigera sig utifrån den allmänna ekonomiska utvecklingen.

– Vi har en generellt solid marknadsposition. Men det är klart att vi behöver förhålla oss till geopolitiska och makroekonomiska utvecklingar och förändringar, säger Stefan Widing.

FRÅN FÖRSTASIDAN