S: Stoppade jobb visar att SD styr

07 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talespersonen Teresa Carvalho kräver att regeringen sätter igång de kraftigt försenade etableringsjobben.
Regeringens oförmåga att få etableringsjobben på plats visar att det är stödpartiet Sverigedemokraterna som egentligen styr regeringen, enligt Socialdemokraterna.
Nu måste regeringen sätta fart, kräver partiet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

S begär nu att riksdagen, genom ett utskottsinitiativ, ska driva på regeringen för att få fart på etableringsjobben. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) har beskrivit åtgärden som viktig för integration och för att få fler i jobb, men hävdar nu att det finns juridiska frågor att lösa innan regeringen kan ge grönt ljus.

SD säger att det pågår förhandlingar med regeringen.

På en fråga till S om förslaget till initiativ inte riskerar att bli ett slag i luften – det finns högst sannolikt inte tillräckligt stöd för det i arbetsmarknadsutskottet – svarar Teresa Carvalho, S arbetsmarknadspolitiska talesperson:

– Alla partier, utom Sverigedemokraterna, har sagt att man vill se etableringsjobben. Vi ser det här som ett sätt att rädda reformen men också ge partierna en möjlighet att stå upp för den, säger Carvalho på en pressträff med partisekreteraren Tobias Baudin.

Baudin hävdar att SD:s motstånd och bromsande också är en smäll på fingrarna på arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – som efter långa och svåra förhandlingar i december enades om ett avtal för de som får jobben i december.

Annons

– De kom överens om den mest genomarbetade arbetsmarknadsreformen på åratal, säger Baudin och kallar regeringens och SD:s agerande för oansvarigt.

Det riskerar att försena eller äventyra hela reformen, enligt Baudin.

Annons