Riksbanken: Blek framtidstro hos företagen

09 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Riksbanken presenterar ny företagsundersökning. Arkivbild.
Stämningsläget är tudelat inom svenska storföretag. Medan handeln kämpar i motvind upplever exportindustrin relativ trygghet.
– Många företag ser blekt på framtiden och tror att det kommer bli ännu sämre om ett halvår, säger Jyry Hokkanen, statistikchef på Riksbanken.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Handeln har det tufft i inflationstider, när konsumenter drar ned på sina inköp eller väljer billigare varor samtidigt som kostnaderna lyfter.

– Konsumenterna jagar extrapriser och tittar på reor eftersom de har fått kostnadsökningar som ätit sig in i deras plånböcker, säger chefen för Riksbankens statistikenhet Jyry Hokkanen.

– Det blir allt mindre över för konsumenterna och det betyder att deras konsumtion också sjunker. Allt detta märker handelssektorn tydligt och de är missnöjda med sin lönsamhet.

"Viss tröghet och tveksamhet"

Svenska storföretag inom industrin – särskilt exportindustrin – ser en stark efterfrågan, hög produktionstakt och god orderingång, enligt företagsundersökningen Riksbanken har gjort med representanter för 43 storföretag under perioden 26 april-10 maj.

– Delar av vår traditionella stora exportindustri har att göra åtminstone ett halvår framåt. Men man märker också av en viss tröghet och tveksamhet i att det tar längre tid att avsluta affärer, säger Jyry Hokkanen.

Annons

Väntar sämre tider

– Konjunkturläget är svagare än normalt, men tudelat. Förväntningarna att det ska bli ännu sämre finns också där. Företagen ser blekt på framtiden och tror att det kommer bli ännu sämre om ett halvår, tillägger han.

I byggsektorn klarar sig större byggföretag genom att ställa om från bostadsbyggande till att bygga mer samhällsbyggnader och infrastruktur.

"Små företag i byggbranschen, som ofta är mindre diversifierade, har det dock mer kämpigt", skriver Riksbanken.

Höjer priser – om det går

Inom industrin har prishöjningsplanerna dämpats i takt med att företagens kostnader inte längre stiger så kraftigt. Inom handeln fortsätter dock företagen att försöka kompensera sig för ökade kostnader och vikande lönsamhet.

”Vi kommer att försöka höja priserna om det går", säger en aktör i handeln i företagsundersökningen.

Undersökningen ingår i en serie undersökningar Riksbanken gör regelbundet. De 43 företagen som representeras har omkring 250 000 anställda och har intervjuats i samband med besök, via telefon eller webbaserade lösningar.

Annons