Regeringen presenterar nytt mediestöd

Regeringen presenterar nytt mediestöd

Regeringen presenterar ett nytt stöd för nyhetsmedier. Arkivbild.

Helena Landstedt/TT
Regeringen kallar till presskonferens för att presentera sitt förslag om ett nytt mediestöd.
Flera tidningar har aviserat en minskad utgåva som resultat av det förslag utredaren lämnade i fjol.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) håller en presskonferens klockan 16.30. Då kommer det att klargöras huruvida regeringen med sin proposition gått på utredaren Mats Svegfors linje. Han presenterade sitt förslag för ett nytt stöd till nyhetsmedier i fjol, betitlat "Ett hållbart mediestöd för hela landet".

Svegfors föreslog då ett teknikneutralt stöd som inte ska beräknas utifrån tidningens upplaga, utan ska utgå från redaktionernas storlek. Han menade att förslaget ska gynna lokal och regional journalistik.

Det nya mediestödet ska enligt Svegfors förslag flytta fokus från att stödja så kallade "andratidningar", alltså mindre och konkurrerande tidningar på lokal nivå.

– Det är en hel del medier som kommer att tappa stöd, sade Svegfors då.

I måndags meddelade flera tidningar inom koncernen Bonnier News Local att de inte längre kommer erbjuda papperstidning på söndagar. Det gällde Gävletidningarna Gefle Dagblad och Arbetarbladet samt Sundsvalls Tidning.

"Att omställningen görs nu i höst beror på att Gefle Dagblad kommer att förlora många miljoner i presstöd i och med förändringar av det statliga mediestödet som presenteras inom kort. Vi måste därför sänka våra utgifter", skrev GD:s chefredaktör Katarina Ekspong i en krönika.

FRÅN FÖRSTASIDAN