Rapport: 70 år innan föräldradagarna delas lika

30 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
2093 kommer män och kvinnor dela lika på föräldradagarna om utvecklingen fortsätter i samma takt. Arkivbild.Martina Holmberg / TT
Det kommer att dröja 70 år innan män och kvinnor delar lika på föräldradagarna, det så kallade jämställdhetsindexet, visar ny statistik från TCO.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

2022 tog kvinnor ut 68,4 procent av föräldradagarna, det är mindre än i fjol men fortfarande för mycket, tycker TCO:s ordförande Therese Svanström.

– Det är fascinerande, dels ser vi att de flesta tycker att man ska dela lika men så blir det inte så. Att det ska ta 70 år dit de flesta säger sig vilja vara är märkligt och det är på tok för lång tid.

Mest jämställt är det bland föräldrarna i Västerbotten, där tar kvinnor ut 65,8 procent av föräldradagarna. Skåne är sämst i landet med 70,2 procent.

Varför utvecklingen mot jämställdhet, när det gäller ansvar för barnen, går så långsamt är svårt att svara på. En del kan handla om att normer i samhället, menar Therese Svanström.

– Det har funnits tidigare rapporter om att man gör som andra föräldrar på arbetsplatsen gör.

Att kvinnor tar ut fler föräldradagar än män har långtgående konsekvenser för kvinnors ekonomi, säger Svanström.

– Det är när barnen kommer som löneskillnaderna dras isär, det visar all lönestatistik. Det har kvinnor med sig hela vägen, det är ett lönegap som i slutändan genererar 30 procent lägre pension för kvinnor.

Annons