Producenter pressas av kedjornas egna märken

03 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Vem är upphovet till morötterna, odlaren eller butikskedjan? Arkivbild.
Nu reser sig svenska matproducenter mot de stora matjättarna. Deras egna varumärken har drabbats av stenhårt pressade inköpspriser och konkurrens från mer anonyma varor, anser de.
Allt fler försöker nu att sälja sina varor utanför de stora kedjorna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Jens Thulin är köttbonde i Skåne, och en av grundarna till producentorganisationen Mylla. Den startades 2019 för att odlare, bönder och lokala matproducenter ska kunna sälja maten direkt till kunderna via en hemsida, utan mellanhänder.

– Man kapar några led, säger Jan Thulin.

En av drivkrafterna bakom Mylla är att producenterna vill runda de stora kedjorna för att få bättre betalt och mer rättvisa villkor, berättar han. De som säljer varor till kedjornas egna varumärken, som Coops Änglamark, Ica Basic och Axfoods Garant får det knappt att gå runt.

– Kedjorna köper in exempelvis morötter från en odlarförening med flera odlare. De lovar att köpa stora volymer, men kräver också investeringar, i exempelvis maskiner, säger han.

Gisslandrama

De pressar också priset alltmer gentemot odlarna, så att det nästan inte går ihop.

– Det är som ett gisslandrama, säger Jan Thulin.

Nästan en tredjedel, 27,3 procent under 2021 enligt Svensk Dagligvaruhandel, av butikernas försäljning utgörs av varor från egna varumärken. Under 2022 har andelen stigit och enligt tidningen Fri Köpenskap är ökningen 0,8 procent.

Annons

Nu, när matpriserna rusat har pressen på producenterna hårdnat, berättar han. Kedjorna är pressade och vill ge mindre betalt till den som producerar.

Samtidigt satsar kedjorna mer av sin marknadsföring och exponering på sina egna varumärken. Producenterna tycker att kedjorna gör deras varor anonyma.

– Det står Ica, Garant eller Coop på varorna, men producenterna syns inte.

Små odlare eller tillverkare har svårt att rå på de stora jättarna när det gäller marknadsföringen, berättar han.

– Det råder ett oligopol på dagligvarumarknaden med tre stora matkedjor. Men inne i butiken är det monopol. Butiken bestämmer var varorna ska stå och hur de ska exponeras.

Nu har Mylla startat en kampanj mot ökningen av kedjornas egna varumärken.

Anonyma varor

– Vi vill avanonymisera våra varor. Vi vill att kunderna ska kunna göra aktiva val. Vi producenter lägger ned vår själ i att producera, och då vill vi att kunderna ska hitta våra varor.

Annons

Han tycker att de tre största matjättarna Ica, Coop och Axfood, som tillsammans har 90 procent av dagligvarumarknaden, är en del av något osunt. Konkurrensen är för dålig och det gör att producenterna kläms.

– De flesta konsumenter vet inte om att det är så här med kedjornas egna varumärken, säger Jan Thulin.

Annons