Powell: Kan bli höjningar i juli och september

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Fed-chefen Jerome Powell utesluter inte flera räntehöjningar efter varandra. Arkivbild.
Fed-chefen Jerome Powell utesluter inte ytterligare två räntehöjningar i juli respektive september. Det meddelade centralbankschefen i samband med ett ekonomiskt forum i Portugal.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I anslutning till det senaste räntebeskedet tidigare i juni valde amerikanska centralbanken Federal Reserve att ta en paus när det gäller räntehöjningar. I samband med dagens framträdande påpekade dock Powell att han inte utesluter att höja räntan vid två efterföljande policymöte vilket i teorin skulle innebära nu i juli respektive september. Prognosmakare har också gjort bedömningen att Federal Reserve kommer att höja styrräntan ytterligare två gånger i år från den nuvarande nivån 5–5,25 procent.

Powell påpekade också i samband med sitt framträdande att en recession inom amerikansk ekonomi "är inte trolig men möjlig".

I tisdags kom också statistik som visade på styrka inom den amerikanska ekonomin i form av stigande bostads- och huspriser samtidigt som konsumenternas förtroende för USA:s ekonomi steg mer än väntat i juni.

Detta har tolkats som att motståndskraften inom amerikansk ekonomi är starkare än man tidigare trott trots en rad med räntehöjningar från centralbankens håll.

Annons