Pensionsgruppen kan utökas – mot trohetslöfte

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) planerar infomöten om riksdagens pensionsgrupp och ett slags trohetslöfte från SD, MP och V om de ska få vara med i gruppen som sätter ramarna för det system som styr svenskarnas pensioner. Arkivbild.
SD, V och MP vill gå med i riksdagens pensionsgrupp, som sätter ramarna för pensionssystemet. Men ska de släppas in ska de enligt regeringen svära trohet till vad de borgerliga partierna och S lade grunden till för snart 30 år sedan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det vore bra för pensionsgruppens fortsatta arbete, för att vårda och utveckla pensionssystemet och stärka pensionerna och få en starkare förankring i riksdagen och en breddning av gruppen, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) som sedan valet leder gruppen.

I gruppen sitter de fyra borgerliga partierna samt Socialdemokraterna. Det var de som kom överens om pensionssystemet på 1990-talet och har sedan dess haft gruppen för att hålla koll på, och vid behov ändra i, systemet.

Miljöpartiet satt med vid bordet under tiden i regeringen. Vänsterpartiet ville inte ställa upp på det som de borgerliga och S kom överens om och Sverigedemokraterna satt inte i riksdagen när överenskommelsen slöts.

Mycket kritiska

Nu har SD sagt att de ställer upp på principerna, MP har sagt det länge och V vill vara med och bestämma. Både SD och V har varit mycket kritiska mot systemet utifrån.

Vänsterpartiets Ida Gabrielsson, socialförsäkringsutskottets vice ordförande, tycker fortfarande att gruppen gjort för lite under för lång tid. Men nu vill hon gå med.

Annons

– Vi är ute efter att höja pensionerna och då behöver man ingå i den här gruppen nu när den ska omfatta alla partier, säger hon.

Regeringen ska bjuda in till möte, som dock kanske inte blir av förrän till hösten. Där ska alla, för att få vara med, lova att ställa upp på pensionssystemets principer, avhålla sig från att köra egna kampanjer utanför gruppen och vara med på att genomföra det de fem ursprungliga partierna under åren enats om att slutföra.

– Skriver man under på grundläggande principerna så förpliktigar det, det kan inte bara vara en läpparnas bekännelse, säger Anna Tenje.

Vänsterpartiet är med på bollen och skriver under på pensionssystemets principer, som livsinkomstprincipen och respektavståndet, säger Gabrielsson.

– Det enda sättet att leva upp till de principerna, som Vänsterpartiet ser det, är att höja inkomstpensionerna rejält. Men sedan är det väl ingen ed man avger, antar jag, utan det är väl de här ganska generella principerna och sedan tar man med sig sina egna uppfattningar.

Annons

Bu och bä

S säger inte nej till att släppa in SD, eller V och MP för den delen.

– Att vi är positiva till det är att ta i. Vi är skeptiska till att det skulle bli lättare att komma överens om vi är åtta partier i stället för fem, säger Teresa Carvalho, en av S-representanterna i gruppen.

V har inte heller några problem med SD.

– De är med i massor av parlamentariska grupper, vi kommer inte att stå utanför bara för att de är med, säger Ida Gabrielsson.

SD har krävt ökade inbetalningar till systemet för att pensionerna ska bli högre på sikt, något även S har drivit.

Däremot är S motståndare till att öka den del i systemet som kallas premiepension, där den enskilde själv ska välja vilka fonder pengarna ska placeras i.

Annons