Nöje och kultur eldar på inflationen

14 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Inflationstakten i maj 2023 enligt måttet KPI.Johan Hallnäs
Inflationen i Sverige fortsätter att sjunka, till 9,7 procent i maj. I april låg den på 10,5 procent. Men det var ändå en besvikelse och nu kommer räntan att höjas, enligt bedömare.
El och mat har blivit billigare. Däremot har prisuppgången på nöje och kultur tagit över.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det var högre än väntat, konstaterar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, som ser att nedgången har kommit av sig något.

Även om el och bränsle faller i pris, så är det är bred prisuppgång på varor och tjänster, såsom nöje och kultur.

– Det var en besvikelse, i april såg vi en mjukare siffra, nu tickar det upp igen, fortsätter han.

Sannolikt att styrräntan höjs

Därmed är det högst sannolikt att Riksbanken står på sig och höjer räntan i slutet av juni.

– I kombination med den svaga kronan ser vi att Riksbanken höjer räntan, säger Isaksson.

Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, ser också ett behov av ytterligare penningpolitiska åtstramningar i SCB:s siffror.

– Det är fortfarande så att den underliggande inflationen överraskar, både oss, Riksbanken och marknaden. Den är starkare och mer ihållande än vad vi trodde, säger han.

Persson noterar särskilt prishöjningar på restauranger, logi och kultur – typisk sommarkonsumtion.

Annons

– Framförallt är det så att vi har ändrat vårt beteende. Det är sommar och det är andra saker vi konsumerar nu. Därför har priserna stigit snabbt, säger han.

Större effekter på hushåll

Persson ser det som troligt att det krävs en höjning av styrräntan på 25 punkter (0,25 procentenheter) i juni. Men riskerna pekar just nu mot att det kommer att behövas en höjning till i september, tycker han.

TT: Är det klart då?

– Jag hoppas det. Jag hoppas verkligen att de får bukt med inflationen. Jag tror att effekterna på hushållen kommer att bli betydligt större framöver än vad vi kanske har sett den senaste tiden, säger han.

Den så kallade kärninflationen enligt KPIF-måttet, där ränteeffekter har räknats bort, uppgick till 6,7 procent i maj jämfört med 7,6 procent månaden före. Här låg prognoserna på 6,7 procent.

Räknar man bort energipriserna från KPIF-inflationen sjönk den till 8,2 procent, ned från 8,4 procent i april. Snittprognosen för det inflationsmåttet låg på 7,8 procent.

Annons