Glada nyheter för pressade hushåll: ”Ser en avmattning”

Glada nyheter för pressade hushåll: ”Ser en avmattning”

Matpriserna fortsatte att stiga i mars. Arkivbild.

Claudio Bresciani / TT
Goda nyheter för pressande hushåll. Matpriserna fortsätter att stiga, men inte i lika snabb takt.
– Vi ser en avmattning nu, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kvinna blir attackerad av hungriga måsar
0:27

Efter reklamen: Kvinna blir attackerad av hungriga måsar

(0:27)

Slå på ljud

Livsmedel och alkoholfria drycker blev 1,2 procent dyrare i mars jämfört med föregående månad, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). I snitt brukar matpriserna stiga med en halv procent i mars, enligt SCB.

Jämfört med samma period förra året har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med 19,7 procent. I februari var samma siffra 21 procent, den högsta prisutvecklingen sedan 1950-talet.

Men även om inflationstakten sjunker så är det fortfarande höga matpriser, säger Shoka Åhrman.

– Många hushåll är oerhört belastade. Det är en ökning på nästan 20 procent, och det är en bred spridning. Inflationen är inte bara på energiområdet.

Matpriserna stiger inte lika snabbt.

Alastair Grant/AP/TT

Lägre räntehöjning

Dagens inflationssiffror, där den totala inflationen är 10,6 procent, är de sista som presenteras innan Riksbanken ska ge besked om en räntehöjning.

– Det här kan ändra den prognosen som ligger nu, att de ska höja räntan med 50 punkter. Förhoppningsvis höjer de bara 25 punkter, säger Åhrman.

Men enskilda konsumenter ska inte hoppas för mycket på lägre livsmedelspriser även om en räntehöjning ger effekt på inflationen, säger Åhrman.

– Även om Riksbanken höjer räntan och inflationstakten minskar så slår inte det mot priserna. Hushållen måste bära bördan och det måste vi göra ett tag till.

Priskrig är symbolik

De stora matjättarna i Sverige aviserade för ett par veckor sedan prissänkningar på hundratals artiklar, och det har talats om ett "priskrig" bland livsmedelskoncernerna. Enligt SCB kommer dessa prissänkningar synas på statistiken tidigast i deras nästa publicering, som sker i mitten av maj.

Men Shoka Åhrman tror att prissänkningarna har begränsad betydelse.

– Det är nog mer symbolik, det har inte så stora effekter. Mellanleden har fortfarande så pass höga prisnivåer.

Och det kommer dröja innan livsmedelspriserna är tillbaka på mer normala nivåer, säger Åhrman.

– De kommande åren tror jag att vi får vänja oss vid höga priser. Det är en 20-procentig ökning, det tar tid innan vi kommer tillbaka. Och vi kanske aldrig kommer tillbaka till de nivåer där vi var tidigare.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN