Målarna kan börja måla igen – strejken över

Målarna kan börja måla igen – strejken över

Målarstrejken som inleddes i fredags är avblåst. Arkivbild.

Caisa Rasmussen/TT
Målarstrejken är över.
Fack och arbetsgivare är överens om ett nytt tvåårigt avtal med procentpåslag på lönerna som är i nivå med andra, redan träffade avtal.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det nya kollektivavtalet mellan fackförbundet Målarna och motparten Måleriföretagen gäller cirka 13 000 målare och innebär löneökningar på 7,4 procent, som lägst 2 480 kronor i månaden. Höjningarna är fördelade på 4,1 procent det första året och 3,3 det andra. Avtalet gäller från den 1 maj i år till och med den 30 april 2025.

Det skrivs också in i avtalet att det krävs yrkesutbildning för att anställas som målare, ett krav som facket sett som extra viktigt. En arbetsgrupp ska ta sig an den frågan, kompetenskrav och hur unga ska lockas till yrket.

– Det blev bra. Vi har haft lite olika syn på hur vi ska jobba med frågan, säger Måleriföretagens vd Pontus Sjöstrand.

Men det viktigaste är, enligt honom, att strejken är över och att nivåerna i löneavtalen inte sticker av från andra avtal som har slutits på arbetsmarknaden. Och nu vet företagen vad som gäller för lönerna, i en tid då konjunkturen i byggbranschen är på väg ner på ett sätt som inte upplevts på länge.

390 målare togs ut i strejk i fredags, men den är nu över. Även sympativarsel som har lagts av Elektrikerna, Fastighets och Byggnads återkallas.

FRÅN FÖRSTASIDAN