Krisbankens vd sålde aktier före kollapsen

Krisbankens vd sålde aktier före kollapsen

Ett kontor tillhörande krisande Silicon Valley Bank.

Jeff Chiu/AP/TT
Krisen inom den amerikanska nischbanken SVB kom som en total överraskning för finansvärlden. Bankens vd valde dock att agera innan beskedet kom. För två veckor sedan sålde han aktier för omkring 38,5 miljoner svenska kronor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vd Greg Becker ska för två veckor sedan ha sålt totalt 12 451 aktier värda motsvarande 4,7 miljoner dollar. Försäljningen den 27 februari var hans första på mer än ett år. Varken banken eller Greg Becker har dock valt att kommentera affären.

Försäljningen ska ha genomförts genom ett speciellt arrangemang där Becker meddelat affären en månad i förväg, det vill säga den 26 januari, något som infördes av USA:s finansinspektion SEC i början av 2000-talet för att minimera risken med insiderhandel. Därmed ska Becker formellt sett inte gjort något fel men kritiker har ifrågasatt systemet för att det kan ändå ge möjligheter till kryphål.

– Om de (Silicon Valley Bank) redan då diskuterade att ta in nytt kapital är det rejält problematiskt, säger Dan Taylor, professor vid University of Pennsylvania till nyhetsbyrån Bloomberg.

Tidigare i veckan kom beskedet att den amerikanska banken tas över av bankövervakningsmyndigheten FDIC, något som inte skett sedan hösten 2020 i USA.

Banken, som inriktat sig mot tillväxtbolag i Silicon Valley, har dragit på sig stora förluster i takt med att räntehöjningarna pressat techsektorn allt mer.

Beskedet att FDIC nu tar över banken har spridit en oro inom finanssektorn, inte bara i USA utan även globalt, att en ny finanskris liknande den 2008 ska vara på gång.

FRÅN FÖRSTASIDAN