Kriget i Ukraina fick fart på svenskt givande

Kriget i Ukraina fick fart på svenskt givande

Ökningen förklaras framför allt av svenskarnas engagemang för Ukraina. Arkivbild.

Adam Ihse/TT
Svenskarnas bidrag till insamlingsorganisationer ökade till helt nya nivåer 2022, visar en ny rapport från Giva Sverige.
– Den främsta faktorn är den breda mobiliseringen från både allmänheten och företagen till stöd för Ukraina, säger organisationens generalsekreterare Charlotte Rydh.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Branschorganisationen Giva Sveriges medlemmar, som består av olika insamlingsorganisationer, samlade totalt in 13,1 miljarder kronor under 2022 – en ökning med nästan 3,4 miljarder kronor eller 34 procent jämfört med året innan.

Det är den största ökningen av gåvor och bidrag som har uppmätts sedan 2004, då Giva Sverige började mäta insamlade medel.

Stabil nivå

Enligt rapporten beror den stora ökningen främst på engagemanget för Ukraina.

– Det vi ser är att när oförutsedda händelser inträffar, då mobiliserar vi och ger mer än vad vi gör i vanliga fall, säger Charlotte Rydh.

Samtidigt har bidragen till andra ändamål legat på en stabil nivå.

– Även om svenskarna gav enorma summor till Ukraina så slutade man inte att ge till det man brukar ge till, säger Charlotte Rydh.

2022 präglades inte bara av ökat givande, utan också en oro för minskat givande när hushåll, företag och andra givare pressas av den ekonomiska situationen med hög inflation och stigande räntor.

Tufft år

Hur den kärva ekonomiska situationen påverkar organisationernas finansiering på längre sikt är osäkert, men Charlotte Rydh konstaterar att 2023 kan bli ett tufft år för enskilda organisationer.

– Det beror på hur väl de lyckas nå ut till nuvarande eller nya givare och hur aktuella de frågor som organisationen jobbar med är. Samtidigt finns det en oro hos alla medlemmar över att en smalare plånbok gör att man blir mer försiktig med hur man prioriterar.

FRÅN FÖRSTASIDAN