Klirr i kassan för norska oljefonden

Klirr i kassan för norska oljefonden

Tillgångarna i den norska oljefonden, med Nicolai Tangen som chef, växer stadigt trots inflations- och räntechocken i västvärlden. Arkivbild

Håkon Mosvold Larsen NTB/TT
Den norska oljefonden (NBIM) ser ut att ha klarat sig relativt helskinnad genom bankkrisens mars. Avkastningen under årets första kvartal summeras till 893 miljarder norska kronor – motsvarande 866 miljarder svenska kronor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Värdet på fondens tillgångar lyfte totalt med 1 865 miljarder kronor till 14 294 miljarder, skriver fonden i en färsk rapport.

"893 miljarder kronor var avkastningen på investeringarna, 217 miljarder kronor var nettoinflöden från regeringen och 755 miljarder kronor kom från valutaförändringar", skriver NBIM.

Fonden – en av världens absolut största aktieägare, med ägande i fler än 9 000 bolag runt om i världen – hade en avkastning på 7,4 procent på sin aktieportfölj och drog ovanpå det in 2,7 procent på sina andra värdepapper, som obligationer.

För onoterade fastighetsinnehav blev det dock en värdeminskning med 1 procent under kvartalet och för de onoterade satsningarna i förnybar energi blev det 3,8 procent minus.

Fondens investeringar regleras av riktlinjer från Norges regering, som gör att börsportföljen i stort följer index.

Enligt fondens hemsida ligger marknadsvärdet på fondens tillgångar just nu på nästan 14 634 miljarder norska kronor.

FRÅN FÖRSTASIDAN