Huawei sågar EU-riktlinjer

Huawei sågar EU-riktlinjer

Huawei kritiserar EU-kommissionens uppmaning till EU-länderna att fasa ut avancerad teknisk utrustning från den kinesiska telekomtillverkaren. Arkivbild

Andy Wong AP/TT
Nya riktlinjer från EU-kommissionen som syftar till att fasa ut Huawei som underleverantör av avancerad 5G-utrustning sågas av den kinesiska telekomtillverkaren. De beskrivs som riskfyllda och diskriminerande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Det är tydligt att detta inte baseras på verifierad, transparent, objektiv och teknisk utvärdering av 5G-nätverk", skriver Huawei i ett uttalande på lördagen.

"Restriktioner eller uteslutning baserade på diskriminerande omdömen kommer utgöra en allvarlig ekonomisk och social risk", tillägger det Shenzhen-baserade företaget.

EU-kommissionens nya riktlinjer kommer sedan USA, med hänvisning till nationell säkerhet, stoppat Huaweis tillgång till en lång rad kritiska komponenter från USA i sin tillverkning av utrustning och mjukvaror.

Sverige är ett av de EU-länder som helt blockerat Huawei från att vara med i utbyggnaden av 5G-nätet.

Ett stort antal EU-länder, inklusive Tyskland, använder dock fortfarande Huawei-utrustning i sina nätverk.

Huawei är Kinas största teknikkoncern och bolaget har spelat en framträdande roll globalt i utvecklingen av 5G. I USA har det dock sedan över tio år varnats för att både Huawei och den kinesiska telekomtillverkaren ZTE utgör potentiella säkerhetshot.

FRÅN FÖRSTASIDAN