Gratis gas tryckte ned turkisk inflation

Gratis gas tryckte ned turkisk inflation

Gratis fossilgas till hushållen inför valet – ett initiativ taget av president Recep Tayyip Erdogan – tryckte ned den turkiska inflationen i maj. Arkivbild

AP/TT
Inflationen i Turkiet föll till 39,6 procent i maj, den lägsta nivån sedan december 2021, enligt landets statistikbyrå Turkstat.
President Recep Tayyip Erdogans utdelning av gratis gas inför presidentvalet bidrog till att trycka ned prisökningstakten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Majinflationen var något lägre än väntat. I april låg den turkiska inflationen, det vill säga lyftet för konsumentpriserna jämfört med samma månad ett år tidigare, på 43,7 procent.

Inflationen i Turkiet toppade på 86 procent i oktober och den så kallade kärninflationen – där livsmedels- och energipriser räknats bort – steg till 46,6 procent i maj, mot 45,5 procent i april.

Erdogan vann andra omgången i presidentvalet för drygt en vecka sedan. Han har sedan dess utsett en ny regering, bland annat för att försöka återvinna marknadens förtroende efter åratal av kontroversiella stimulanser trots skenande priser.

– Huvudmålet är att bekämpa inflationen på ett rationellt sätt, sade Mehmet Simsek, den nytillträdde finansministern.

Inflationssiffran för maj månad kommer inför den turkiska centralbankens nästa räntemöte, planerat till den 22 juni.

FRÅN FÖRSTASIDAN