Glencore storsatsar på batteriskrot

Glencore storsatsar på batteriskrot

Brittisk-schweiziska Glencore satsar på batteriåtervinning på Sardinien, Italien, med kanadensiska Li-Cycle Holdings. Arkivbild

Urs Flueeler AP/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den brittisk-schweiziska råvarukoncernen Glencore vill tillsammans med kanadensiska Li-Cycle Holdings bygga en ny stor anläggning för att återvinna använda batterier på Sardinien i Italien.

Företagen överväger att ställa om en del av Glencores blyraffinaderi på Sardinien till en anläggning för återvinning av metaller som litium, nickel och kobolt.

Anläggningen skulle kunna vara färdig om 3-4 år och skulle då få en kapacitet på 50 000-70 000 ton av skrotade batterier per år. Det skulle då vara den största återvinningsfabriken för batterier i Europa.

Satsningen görs trots att det redan har byggts upp betydligt mer kapacitet för återvinning av batterier än vad som behövs för att hantera de batterier som skrotas i Europa. Till 2025 är branschprognosen just nu att batterier som skrotas bara kommer att täcka en tredjedel av återvinningsanläggningarnas kapacitet, enligt konsultbyrån Circular Energy Storage.

FRÅN FÖRSTASIDAN