Franska matproducenter sänker priserna

Franska matproducenter sänker priserna

Franska matproducenter har enats med regeringen om att sänka priserna tills juli. Arkivbild.

Michel Euler AP/TT
75 matproducenter i Frankrike har kommit överens om att sänka priserna tills juli. Beskedet kommer efter påtryckningar från den franska regeringen och finansminister Bruno Le Maire i spetsen, rapporterar Financial Times.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I en intervju med franska BFMTV på fredagen uppgav finansminister Bruno Le Maire att priserna på alla produkter vars grossistpris sjunker måste falla i juli.

– Jag tänker på pasta — priset på vete går ner — jag tänker på oljor, jag tänker på fågel, jag tänker på spannmål, jag tänker på djurfoder och ett antal produkter som kommer att skickas till mig nästa vecka, sade Le Maire till tv-kanalen.

I Frankrike har trycket på matproducenter ökat efter uppgifter om att flera aktörer passar på att höja priserna mer än nödvändigt i syfte att förbättra vinstmarginalerna.

Matpriserna steg med 14,1 procent i maj jämfört med maj 2022 och är den största bidragande orsaken till landets höga inflation, som i maj enligt det EU-harmoniserade måttet låg på 6 procent i årstakt.

Finansminister Le Maire tillade att myndigheter kan komma att genomföra tester för att se att producenterna håller sig till sina löften.

Le Maire har även hotat med att namnge och "skämma ut" företag som inte är villiga att delta i riktade åtgärder för att sänka livsmedelspriserna. Han utesluter inte heller en engångsskatt på producenter om priserna inte börjar sjunka, enligt Financial Times.

FRÅN FÖRSTASIDAN